Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kahverengi kokarcayla mücadalede 2025'te 1 milyon Samuray arısı üretilip doğaya salınacağını belirterek, 400 bin ev, samanlık, ahır ya da benzeri yapıların ilaçlanacağını söyledi.
Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Libadiye yerleşkesinde düzenlenen Tarım ve Orman Bakanlığı Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı Toplantısı'nda, kahverengi kokarcanın Doğu Asya kökenli bir zararlı olduğunu ve ilk kez 1996'da Amerika kıtasında keşfedildiğini belirtti.
Hızla yayılan, 2004'te Avrupa'da, 2013'te Rusya'da, 2015'te ise Gürcistan'da görüldüğünü anlatan Yumaklı, "Ülkemizde ilk tespitleri 2017'de Gürcistan sınırına yakın olan illerimizde ve İstanbul'da tespit edilmiş. Başta fındık olmak üzere meyve ve sebze bahçelerinde zarara yol açan bir zararlı. Ülkemizde 2023 ve 2024 yıllarında lokal ölçekte görünen ancak yoğunluğu ve bıraktığı etki itibarıyla son derece problemli bir sürece bizi götüren bu zararlıyla ilgili gerekli mücadelenin yapılmadığı takdirde bizlere vereceği zarar çok daha büyük olacak." dedi.
Bu çerçevede 2023'te Kahverengi Kokarcayla Mücadele Eylem Planı hazırlandığını aktaran Yumaklı, mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin bir kombinasyonunu içeren stratejiyle mücadele yürütüldüğünü söyledi.
Zararlıyla mücadalede Samuray arısı üretimine başlandığını dile getiren Yumaklı, "2024'ten itibaren 207 bin Samuray arısı bu zararıyla mücadele kapsamında doğaya salındı. 2025'te bu rakam bir milyon olacak. Burada bir şeyin altını çizmek istiyorum, bu zararıyla uzun yıllardır mücadele eden yakın ülkeler bu Samuray arısı üretiminde daha henüz 200 binli sayılara yeni gelebilmiş durumdalar." ifadesini kullandı.
Feromon tuzakları ve mekanik toplama yöntemi denen süpürme yöntemi gibi mücadelelerin kimyasal ilaçların etkilerini de azaltarak çevrede de insan sağlığını korumayı hedeflediğini belirten Yumaklı, "Ancak kışın yapılan mücadelenin yaz dönemi için önemi son derece büyük. Bu kapsamda 13 ilde bu ay başından itibaren, kırsal kesimler için söylüyorum, tespit edilen yaklaşık 400 bin ev, samanlık, ahır ya da benzeri yapılar ilaçlanmaya başlandı." diye konuştu.
Yumaklı, bunların yaklaşık 200 binin ilaçlandığını kalan 200 binin ise kış bitene kadar tamamlanmış olacağını kaydetti.
Yorumlar
Kalan Karakter: