Mersin’de Toroslar’ın zirvesine yakın bir noktada bulunan Kadıncık Vadisi’ndeki tesiste, orman içi sulardan temin edilen damızlık kırmızı benekli alabalıklardan yılda 1 milyon 100 bin yavru üretiliyor.
Mersin’de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7. Bölgeye bağlı Çamlıyayla ilçesindeki Kadıncık Vadisi’nde bulunan Bahçe Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu, bu alanda Türkiye’deki 3 önemli istasyondan biri.
20 havuz ve 60 tankın bulunduğu istasyonda yılda üretilen 1 milyon 100 bin balık yavrusu, genetik karışımların önlenmesi amacıyla damızlıklarının alındığı aynı su kaynaklarına salınıyor.
Bahçe Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu’nda son 14 yılda üretilen yaklaşık 12,5 milyon doğal kırmızı benekli alabalığın Sivas, Kahramanmaraş, Niğde, Adana, Kayseri ve Mersin başta olmak üzere 21 farklı su kaynağına bırakıldığı belirtildi.
Kadıncık Vadisi’ndeki istasyonunu gezerek DKMP 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca ve beraberindekilerden bilgi alıp orman içi sulara yavru bırakan Vali Ali Hamza Pehlivan, Türkiye’de bu büyüklükte Mersin, Trabzon ve Bolu’da 3 istasyon oluğunu kaydetti.
Tesiste doğal alabalık yetiştirildiğinin altını çizen Pehlivan, orman içi sulardan alınan damızlık balıklarla yetiştirilen balıkların bugün olduğu gibi doğal yaşama kazandırıldığına dikkati çekti.
Balıkların alındıkları suya tekrar döndürüldüğünü vurgulayan Pehlivan, “Örneğin Kadıncık Vadisi’nden alınan damızlıklardan elde edilen 300 bin yavru balık tekrar buraya kazandırıldı. Yapılan çalışmalarla kapasitesi artırılan istasyonumuzda yılda 1 milyon 100 bin yavru yetiştiriliyor, sulara bırakılıyor. Gerçekten burada yetiştirilen kırmızı alabalığın değeri çok yüksek. Bu çalışmalarla doğal dengenin korunması ve sürdürebilirliği hedefleniyor” diye konuştu.