İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğünün, 2 tarama ve 4 taşıma gemisi ile birlikte Körfez’de başlattığı temizlik çalışmalarında üç buçuk ayda 200 bin ton çamur çıkarıldı.
İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi’nde sirkülasyonu sağlayarak denizin temizlenmesinde önemli rol oynayacak dip tarama çalışmalarında üç buçuk ayı geride bıraktı.
Aralık ayında başlayan çalışmalar kapsamında bugüne kadar 2 tarama ve 4 taşıma gemisi ile birlikte Körfez’in tabanından 200 bin ton çamur çıkarıldı.
İZSU Genel Müdürlüğü haziran ayına kadar Peynircioğlu Deresi ağzı ve Körfez’in kuzey aksını kapsayan bölgede ilk etapta 1 milyon ton dip çamuru tarayacak. İZSU Genel Müdürlüğü bu çalışmaları 440 milyon liralık yatırımla gerçekleştirecek.
Altı gemi ile Körfez'de temizlik çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, "Körfez tarama çalışmalarımıza Çiğli’de devam ediyoruz. Tarama yaptığımız bölgede derinliği 4 metreye kadar artırdık. Doğal bir akıntı kanalının üzerindeyiz. Bu doğal akıntıyla birlikte derinliği artırarak akış hızını çoğaltmayı hedefliyoruz. Körfez’in bazı noktaları şu anda göle dönüşmüş durumda. Karasallığı bitirecek bu çalışmamızla hem çamurların biriktiği yerin temizlenmesini sağlayacağız hem de sirkülasyon sayesinde suyun kalitesini artıracağız" dedi.
Yürütecekleri tarama faaliyetlerinde yaklaşık 4 milyon ton çamuru İzmir Körfezi’nden çıkaracaklarını vurgulayan Erdoğan, “Tarama çalışmalarımız Körfez’in sığ noktalarında 3,5 kilometre uzunluğunda 200 metre genişliğindeki alanda devam edecek. Yani deniz tabanında çamur tarama alanı açıyoruz. Aralık ayından bugüne kadar 200 bin ton dip çamuru çıkardık. İlk 180 günde hedefimiz 1 milyon ton dip çamuru çıkarmak. Dip tarama faaliyetlerimizin ikinci etabında ise yaklaşık 3 milyon ton dip çamuru tarayacağız. Bunun da ihale hazırlığını yapıyoruz. Haziran ayı itibariyle tarama çalışmalarına başlanacak. İzmirliler Körfez’in pek çok noktasında tarama gemilerini çalışırken görecek” diye konuştu.
4 milyon ton çamurun taranması ile İzmir'de bugüne kadar yapılmış en büyük tarama gerçekleştirilmiş olacak. Körfez ve dere ağzı tarama çalışmaları, Körfez’deki su kalitesini artıracak ve 20 santimetre derinliklere inen körfezin karasallaşan noktalarındaki dip tarama malzemesinin alınması ile körfezin akıntı hızı artarken kirlilik azalacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: