İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, her şehrin tarımda kendi kendine yeter hale gelmesinin önemine işaret etti.
Tugay, Çeşme Belediyesi tarafından İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfının (BORSAV) katkılarıyla düzenlenen Nitelikli Tarım Çalıştayı’nın açılışında, güvenli gıda için Büyükşehir’in “Kentsel Gıda Stratejisi Eylem Planı” çalışmalarına başladığını söyledi.
İzmir’de havza bazlı kırsal kalkınma modelinin uygulanacağını vurgulayan Tugay, “Bir şehir, kendi ürettiğiyle, önce kendi insanlarına yetmeli. Görev sürem boyunca tarım en önemli çalışma konularımızdan birisi olacak” dedi.
Çeşme’yi Yarımada’dan ayırmanın mümkün olmadığını belirten Tugay, şöyle konuştu:
"Önemli bir kısmı turistik ve tarihi alan olan bu yerde tarımla ilgili nasıl bir bakış açısı geliştirileceğine dair gelecek vizyonu oluşturmamız gerekiyor. Bugün geçmişe oranla hangi noktadayız, bundan sonraki dönemlerde tarım ve tarımla bağlantılı olan her şey, nasıl bir noktaya gelecek? Gelecek için hedefler koyarken, konuya da havza gözüyle bakmamız lazım. Çeşme’yi Yarımada olarak düşünmek, planlamak gerektiğini düşünüyorum. Bu bakış açılarıyla çalışmazsak, bir süre sonra topraklarımızın üretemez hale geldiğini hep beraber göreceğiz. O havzada yaşayanlara yetecek tarımsal üretimi mutlaka gerçekleştirmek zorundayız. Bir şehir, kendi ürettiğiyle, önce kendi insanlarına yetmeli."
Çiftçiliğin her geçen yıl terk edildiğine dikkati çeken Tugay, "Önemli gördüğümüz sorunlardan birisi de kırsal bölgenin yeterli sosyal olanaklara sahip olamaması. Özellikle gençler kırsal bölgeleri terk ediyor. O nedenle Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımızı kurduk. İzmir’in kırsal bölgelerinde sosyal yaşamı güçlendirmek, altyapıyı yeterli hale getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunun net sonuçlarını göreceğiz” ifadesini kullandı.
Büyükşehir’in tarım konusunda İzmir’deki ilgili tüm kurumlarla bir arada çalışacağını belirten Tugay, üretici ile tüketici arasında mesafeyi kısaltmak için bir Kentsel Gıda Stratejisi Eylem Planı hazırlandığını söyledi.
Karşıyaka Belediye Başkanı iken ilçede bu çalışmayı yaptıklarını aktaran Tugay, şöyle devam etti:
"Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden sonra Karşıyaka’da bu çalışmayı biz yaptık. Sonra Bursa’da Nilüfer Belediyesi yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu belgeyi hazırladığında 4’üncü belediye olacak. Buradaki amaç gıdanın üretilmesi ve tüketilmesi sürecinde kentin ihtiyaçlarını adalet ve eşitliği gözeterek belirlemek ve o yönde uygulamalar yapılmasını sağlamak. Hepimiz sağlıklı gıdayı talep ediyoruz. Bunun üretimi ile ilgili şartların oluşmadığını görüyoruz. Bunu fark etmek yetmez, bunu yönetmek lazım. Dolayısıyla ihtiyacımız olan gıdayı doğru belirlemek, onu yapacak üreticilerle ön anlaşma yapmak, orada gıda güvenliğini, bunu sağlayacak üretim şartlarını talep etmek, üreticiye alım garantisi vermek gerekir. Görev sürem boyunca tarım konusu en önemli çalışma konularımızdan birisi olacak."
- LAL DENİZLİ'NİN KONUŞMASI
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ise çiftçilerin Türkiye’deki yaş ortalamasının 50’nin üzerinde olduğunu belirterek, "Bu da maalesef çiftçiliğin yok olmaya tuttuğunu gösteriyor. Gençlerimiz, tarıma yeterli ilgiyi göstermiyor. Bunun biraz da teknolojinin tarımla entegrasyonunun olmamasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Biz göreve geldiğimizden bugüne Çeşme’de tarımın nasıl kalkınması gerektiği üzerine çalışıyoruz. Örneğin ilk defa bu sene susuz tarımın önemli örneklerinden susam hasadı yaptık. O kadar güzel verimlilik alındı ki... Bu ürünlerin artırılıp yeni teknolojiyle uyumlu yeni tarım modelinin ortaya çıkması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ahmet Keçeci de Çeşme’de kayıtlı bin 600 çiftçi olduğunu söyleyerek “25 bin dekarda tarımsal faaliyet üretmekteyiz. 7 bin dekarda 200 bin zeytin ağacımız var. Badem, sakız ağacı ve enginar gibi çok önemli ürünler Çeşme’ye renk katıyor. Tıbbı aromatik yönden Türkiye’nin sayılı noktalarından birisidir Çeşme. Uçucu yağ ve esansta öndeyiz. Hayvansal üretimde 3 bin büyükbaş, 12 bin küçükbaş hayvanımız, 4 bin sakız koyunumuz var. Sakız koyununun sayısının artması için belediye ve bakanlık olarak çalışmalara devam edeceğiz. Çeşme’de artık yanan yerlere de sakız ağacı dikiliyor. 2 bin 400 sakız ağacı dikildi. Biz de coğrafi işaret için gerekli başvuruları yaptık. Coğrafi işaretli ürünlerimizi artırmaya devam edeceğiz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından iki günlük çalıştayın ilk paneline geçildi. İTB Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü’nün moderatörlüğünde Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Aydın, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Tuncay Topdemir ve Pamuk Danışmanlık’tan Dr. Hasan Hakan Pamuk, iklim dirençli tarımsal üretim, doğa tabanlı uygulamalar, tarımda teknoloji kullanımı ve Çeşme’nin iklim dostu ürün deseni gibi konular hakkında sunum yaptı.
Yorumlar
Kalan Karakter: