CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, süt politikalarındaki yanlış uygulamaların süt ineklerinin kesimine ve hayvan varlığında kayıplara neden olduğunu bildirdi.
Niğde'de hayvancılıkla uğraşan Nevzat Genişyürek'i işletmesinde ziyaret eden Gürer, yaptığı açıklamada, son 5 yılda Türkiye’nin hayvan varlığında 10 milyona yakın bir kayıp yaşandığını belirterek, süt ineklerinin kesilmesine yol açan yanlış yönetim politikalarının bu kaybı derinleştirdiğini ifade etti.
Sadece geçen yıldan bugüne kadar 1 milyon 200 bin üzerinde hayvan ithal edildiğine dikkati çeken Gürer, "İthalat durmuyor ama sütte yanlış uygulamalar yeniden krize dönüşme noktasında. Ulusal Süt Konseyinin belirlediği 14 lira 65 kuruşluk fiyat üreticiyi kurtarmıyor. Bazı bölgelerde ise halen 12 liradan süt alınıyor." ifadesini kullandı.
Nevzat Genişyürek ise 2011 yılında 1 litre sütten aldığı yem miktarını bugün de alabilmeyi istediğini vurgulayarak, destek taleplerinin ötesinde adil bir fiyat politikası talep etti.Destek istemediğini dile getiren Genişyürek, “Bunu bir kaldıralım ortadan. Bana ne verecek biliyor musunuz? 1 litre sütün 1,5 kilo yem alabilmesi lazım. Bana, 2011 yılında verdiğim sütüm ne kadar yem alıyorsa, şu anki fiyat endeksi bunu versin, başka bir şey istemiyorum. Biz çiftçilik yaparak ayakta kalıyoruz. Ben ufak tefek çerçici gibi o paralara ihtiyacım yok, istemiyorum." dedi.
Önceden Bursa'ya, İzmir'e, Trakya'ya gidip düve aldığını anlatan Genişyürek, "Ben şu anda buralardan düve alamadığım için ithalatçı oldum. Şu anda biz Danimarka'dan, Avusturya'dan, Çekya'dan, Almanya'dan düve ithal ediyoruz. Peki, yarın bu ülkeler düve vermeyi durdurursa, iş piyasasını nasıl regüle edeceksiniz?” diye sordu.
Genişyürek, süt maliyetleri ve fiyatları arasındaki dengesizliğe dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Şu anda sütün maliyeti ile süt fiyatı kafa kafaya geliyor, ama bu işin içinde değişken maliyetler var. Bir düve öldüğü zaman benim değişken maliyetim artıyor. Adam bana maliyetimi 13 lira çıkarıyor. 'Yoncan var, mazotum var, işçin var' diyor. Bunları katıyorum, sana 13 lira maliyet çıkarıyorum, güzel. Ama benim içeride canlı hayvanım var. Hadi bir tane öldü, onu ne yapacağız? Ya da buzağım öldü, o da bir değişken maliyet. Niye bunu göz ardı ediyorsunuz? Değişken maliyeti hiç görmeden sabit maliyetimle 13 lira ile 14 lira arasında maliyet çıkarıyorlar.
Şu anda silajımızı kendimiz yetiştiriyoruz, yoncamızı kendimiz yetiştiriyoruz. Diğer endüstri bitkilerine girmiyoruz, onlara girsek zaten onları üreten üreticinin hali de bizden kötü. Yine biz bir döngü sağlıyoruz; silajıyla, yoncasıyla bir döngü sağlıyoruz. Onların durumu bizden daha kötü. Şu an kavun, karpuz, patates gibi tarladaki ürünler... Hepimiz biliyoruz, hepimiz duyuyoruz. Şu an, inan, onların durumu bizden daha kötü."
Yorumlar
Kalan Karakter: