Türkiye geneli birçok noktada yağışların azlığı ve yaşanan don hadisesi nedeniyle hububat üretimi olumsuz etkilenebilir.
Toprak Mahsülleri Ofisinin (TMO) merkez ve taşra teşkilatı teknik personelinin sahadan birebir gözlem, meteorolojik veri ve teknik bilgilerle hazırladığı "Fenolojik Değerlendirme - Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi (Şubat 2025 Değerlendirmesi)" yayınlandı.
Rapora göre, Türkiye geneli şubat ayı yağışı normalinin altında, geçen yıl şubat ayı yağışının üzerinde gerçekleşti. Yağışlar normaline göre yüzde 33 azaldı, geçen yıl şubat ayı yağışına göre yüzde 16 arttı.
1 Ekim 2024-28 Şubat 2025 dönemini kapsayan 2025 su yılı yağışları, uzun yıllar ortalaması ve geçen yıl yağışlarının altında seyrediyor. 2025 su yılı yağışı beş aylık dönemde normaline göre yüzde 29, geçen yıl aynı dönem yağışlarına göre yüzde 34 azaldı.
Hububatta Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde dondan etkilenen alanlarda sararmalar tespit edildi. Ülke genelinde Doğu Anadolu Bölgesi hariç, kardeşlenmesi tamamlanan arazilerde üst gübreleme işlemleri yapılıyor.
- 3 BÖLGEDE FARE YOĞUNLUĞU SÜRÜYOR
Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde fare yoğunluğu devam etmektedir.
Özellikle Balıkesir'de şubat ayında gerçekleşen yağışların bitki gelişimine olumlu katkı yaptığı gözlenirken birçok alanda bitki gelişiminin geçen yıldan daha iyi olduğu tespit edildi.
Adana ve çevresindeki barajların doluluk oranları önceki yıllara kıyasla düşük olup, mevcut su miktarının zirai sulamalar için yetersiz kalabileceği, Hatay’da yaşanan meteorolojik kuraklığın etkisiyle verim ve kalite kayıplarının olabileceği değerlendiriliyor.
Konya'da meteorolojik kuraklık devam ediyor. Bu durum, başta barajlar ve göller olmak üzere yer altı ve yer üstü su rezervlerinde azalmaya neden olurken, hidrolojik kuraklık belirgin hale geldi.
Yorumlar
Kalan Karakter: