Türkiye’nin lezzetlerini dünyanın dört bir tarafına ulaştıran yaş meyve sebze ile mamulleri sektörleri, 2024 yılında ihracatlarını yüzde 4 artırarak 6 milyar 131 milyon dolara taşıdı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, birlikte düzenlenen basın toplantısında, Türkiye geneli yapılan 6 milyar 131 milyon dolarlık ihracatın 1 milyar 314 milyon dolarlık dilimini gerçekleştirdiklerini, dış satımdan yüzde 22 pay aldıklarını dile getirdi.
Uçak, 2024 yılının, ihracat dünyası için oldukça meşakkatli ve yorucu geçtiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Ancak tüm bu zorlukların üstesinden gelerek Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 2024 yılında 1 milyar 314 milyon dolarlık ihracata imza attık. Bu başarıda emeği geçen tüm üyelerimizi üstün çabalarından dolayı gönülden tebrik ediyorum. Birliğimiz ihracatındaki ürün ve ülke detaylarını inceleyecek olursak, en çok ihracatı yapılan ürünler 319 milyon dolar ile turşular, 170 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça, 101 milyon dolar ile meyve suları, 55 milyon dolar ile kiraz, 44 milyon dolar ile domates, 41 milyon dolar ile üzüm oldu. Birliğimizin en güçlü olduğu ürünlerde turşular, kuru domates, kestane gibi ürünler önemlerini korudu."
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Başkan Yardımcısı Cengiz Balık ise yaş meyve sebze ürünlerinde kalıntı oluşumunun önüne geçmek için 2021 yılından bu yana “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” isimli bir projeyi sürdürdükleri aktardı.
Yaş meyve sebze üretiminin yoğun olduğu Aydın, İzmir, Manisa, Muğla'da, çilek, asma yaprağı, şeftali, kiraz, nar, limon, üzüm, mandarin, domates, biber ve kornişonun aralarında olduğu 11 üründe numuneler aldıklarını anlatan Balık, şöyle konuştu:
"Ürünlere göre değişiklik gösteren bu projede kapsamında yılda yaklaşık olarak 600 numune alıyoruz ve akredite olan laboratuvarlarda analizlerimizi yaptırıyoruz. Yaptırdığımız analiz sonuçlarını üyelerimiz, üreticilerimiz ve paydaş kurumlar ile paylaşıyoruz. Yaş meyve sebze sektörümüz bakımından en büyük pazarımız Rusya olmasına rağmen, bazı ürünlerimizi, örneğin kiraz gibi, Avrupa Birliği MRL değerlerine göre de analizlerimizi yaptırıyoruz. Geçen yıl aflotoksin, okratoksin ve pestisit kalıntısı nedeniyle birçok geri bildirim aldık. Bu geri bildirimlerin 50'sinin pestisit kaynaklı olduğunu görüyoruz. En çok geri bildirim aldığımız ürünler ise, üzüm, domates, armut ve biber oldu."
Türkiye'de üretilen meyve ve sebzenin yalnızca yüzde 10’unun ihraç edildiğini belirten Balık, kalan yüzde 90’ının iç piyasada tüketildiğini anlattı.
Kalıntı sorununu sadece ihracat açısından çözülemeyeceğini dile getiren Balık, "Bu sorunu üretim sahasında çözmemiz gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu konuda ciddi tedbirler aldığını ve önümüzdeki süreçte kapsamlı çalışmalar başlatacağını belirtti. Ayrıca, bu yalnızca ihracat meselesi değil, Türk insanı da sağlıklı ve kalıntısız ürün tüketmeyi hak ediyor. Bu yüzden toplumda farkındalık yaratmamız ve tüketicilerin de pazardan aldıkları ürünleri sorgulaması gerekiyor. Eğer tüketiciler bilinçlenirse, bu sorunun daha hızlı çözüleceğine inanıyorum" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: