Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının, üreticinin toprak
verimliliğini artırmak, yerinde analiz imkanı sunmak amacıyla 2024 yılında başlattığı ve 14
ilçede 20 bin 242 dekar toprağın analizinin yapıldığı "Ücretsiz toprak analizi" uygulaması
bul yıl da sürüyor.
Çiftçilerin tarımda verimli ekim yapması için 2025 yılının ilk ücretsiz toprak analizi, Odunpazarı Ziraat Odasında gerçekleştirildi.
Odunpazarı Ziraat Odası Genel Sekreteri Haşim Akçay, "Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı'mız Ayşe Ünlüce'ye böyle bir projeyi ücretsiz olarak hizmete geçirdiği için teşekkür ediyoruz. Bu uygulama, topraklarımızda verimi artırmak için çiftçimize büyük bir fırsat sunuyor." ifadelerini kullandı.
Toprağın ve üretmenin önemine değinen Ünlüce, şunları kaydetti:
"Tarım alanının verimliliğini belirleyen topraktır. Ne yazık ki, toprağımızın ihtiyaçlarını doğru bir şekilde bilmeden yapılan tarım, yalnızca verimi düşürmekle kalmaz, aynı zamanda kaynakların israfına da yol açar. Bu noktada, toprak analizi yapmanın önemi devreye giriyor. Sağlıklı ve verimli bir toprak, sadece bugünü değil, yarını da güvence altına alır. Ücretsiz toprak analizi, bu güvenceyi sağlamak için önemli bir adımdır. Sizlere sunduğumuz bu hizmeti kullanarak, daha verimli, sağlıklı ve çevre dostu tarım uygulamaları gerçekleştirebilir, geleceğe daha güçlü adımlarla ilerleyebilirsiniz."
Proje kapsamında çiftçiler, güncel Çiftçi Kayıt Sistemi'nden (ÇKS) veya Ziraat Odasından
aldıkları çiftçi belgesi ile başvuru yapabiliyorlar. Başvurular tamamlandıktan sonra mobil
toprak analiz ekibi, üreticinin tarla, bahçe ve seralarında ücretsiz toprak analizi yapıyor.
Toprak analizinde pH değeri, organik madde, azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, alüminyum, demir, kil, silt, kum ve katyon değişim kapasitesine bakılıyor.
Yapılan analizler ile çiftçilerin tarım alanlarında verimli ekim yapması ve çiftçinin yüksek
verimli ürün elde etmesinin hedeflendiği proje kapsamında analiz sonucunda toprakta bulunan elementlerin değerleri ölçülüyor, hem gübrelemenin daha bilinçli yapılması sağlanıyor hem de çiftçilerimize doğru gübreleme konusunda önerilerde bulunuluyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: