Eskişehir’de dünyanın en değerli baharatının yapıldığı safran bitkisinin hasadı, Vali Hüseyin Aksoy’un katılımıyla gerçekleştirilirdi.
Tepebaşı ilçesinde bulunan 112 dekarlık tarım arazisine ekilmiş safranlar işçilerce sepetlere toplandı.
Oldukça zahmetli ve ince işçiliği olan hasatta 150 bin çiçekten 1 kilogram safran elde ediliyor. Safranın kilogram fiyatı kalitesine göre 250 ila 500 bin lira arasında değişiyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammet Gümüş, hasatta, bu güzel nadide çiçeklerin esasen Anadolu’da geçmişinden beri var olan, doğal yetişen bir bitki olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Tüm Türkiye’deki yetiştiriliş alanı itibarıyla şu andaki ekiliş alanı sahamız ülkenin tamamından daha fazla oldu. Eskişehir’de Tarım İl Müdürlüğünce, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitümüzle beraber ‘Eskişehir’de Hanımlar Safran Üretiyor’ projesini hazırlamıştık. Daha küçük çaplı olan bu proje çerçevesinde, toplamda 2 bin metrekareye yani 2 dekara ulaştı. Bu alan 100 dekar, Safranbolu’da 40 dekara düşünce tüm Türkiye’de rakamların ne kadar önemli olduğu daha bariz bir şekilde ortaya çıkacak. Safranın yalnızca şu an birazdan toplayacağımız çiçeklerin dişi organları, kırmızı renkli olanları çok pahalı olmakla kalmıyor, yaprakları yine reçel olarak hazırlanıp tüketilebiliyor.”
Vali Hüseyin Aksoy ise yaşanan küresel iklim değişiklikleri nedeniyle su noktasında bazı sorunlar yaşandığını ifade ederek, “Konya Ovası’nda başlayan obrukların artık bizim Sivrihisar bölgesinde görülmeye başlamış olması yeraltı sularında azalmanın varlığını bizlere hissettiriyor. Bu bakımdan tarımsal üretim anlamında da suya az ihtiyaç olan ürünlere yönelmemiz oldukça önemli. Bu boyutuyla da safran üretiminin hem su tüketimi bakımından hem de dekar başına elde edilen gelir bakımından da oldukça cazip olduğunu görüyoruz” dedi.