Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali, ELÜS işlemlerinde 30 katın üzerinde artış kaydedildiğini belirterek, 5 yılda 246 milyar lira işlem gerçekleştirildiğini söyledi.
TÜRİB, 10 Aralık 2024 tarihinde İstanbul’da düzenlenen ve "Üçüz Dönüşümün Kesişim Noktası: Sermaye Piyasası" temasını taşıyan 8. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi kapsamında gerçekleştirilen “Yatırımın Gücü ile Yeşil Gelecek” panelinde yer aldı.
Kırali, panelde, TÜRİB’in lisanslı depoculuk sistemi ve elektronik ürün senedi (ELÜS) işlem platformuyla tarımsal sürdürülebilirliğe sağladığı katkıları vurguladı.
TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, ürün ihtisas borsacılığının tarım piyasalarının dönüşümündeki ve gıda arz güvenliğinin sağlanmasındaki stratejik rolünü ele aldı.
Türkiye genelinde 305 lokasyonda faaliyet gösteren 225 lisanslı depo işletmesinin 12,2 milyon tonluk kapasiteyle Türkiye’nin hububat rekoltesinin yaklaşık yüzde 30’unu saklayabilecek hale geldiğini ifade eden Kırali, saklama kapasitesi 5 yılda 3 kat artan sistemin, sağlanan asgari ürün fire oranları sayesinde doğal kaynakların korunmasına ve gıda güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunduğunu anlattı.
ELÜS sisteminin ekonomik etkileri hakkında bilgi veren Kırali, sistemin tarımsal ticaret süreçlerini dijitalleştirerek sürdürülebilirliği teşvik ettiğini ve çiftçilere finansmana erişim kolaylığı sağladığını aktardı.
Kırali, 2019 yılında 30 bin civarı olan yatırımcı sayısının 240 bine yükselerek 8 katlık bir büyüme kaydettiğini dile getirerek, TÜRİB’in faaliyet geçtiği 5 yıllık süre zarfında, önceki 5 yıllık döneme göre ELÜS işlemlerinde 30 katın üzerinde artış kaydedilerek 246 milyar lira işlem hacmi gerçekleştirildiğini ve 47 milyon ton ürünün el değiştirdiğini belirtti.
TÜRİB’in geleceğe yönelik hedeflerini de paylaşan Kırali, ELÜS üzerine türev ürünlerin geliştirilmesi çalışmalarının devam ettiğini ve 2025 yılında devreye alınmasının hedeflendiğini belirtti.
Aracılı sistemle yapay zeka destekli piyasa gözetim sistemlerinin devreye alınacağını ifade eden Kırali, bu sistemle tarımsal ürün piyasalarında manüplasyonla daha etkin mücadele ederek hem üretici hem de tüketici için daha adil ve şeffaf fiyat oluşumuna katkı sunulmaya devam edileceğini belirtti.
Kırali, yenilikçi projelerle tarım ve finans ekosistemine yaptığı katkılarla yeşil dönüşüm sürecine katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.
Yorumlar
Kalan Karakter: