Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali, Bakü'deki IAOM EURASIA Konferansı’nda TÜRİB’in gıda güvenliğine katkılarını anlattı.
2024 hasat dönemi sonrası sektör temsilcilerini bir araya getiren IAOM EURASIA Konferansı ve Sergisi, Azerbaycan Tahıl Üreticileri ve İşleyicileri Birliği’nin ev sahipliğinde, 23-25 Eylül'de Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi.
Kırali, konferansın ikinci gününde düzenlenen "Değişen İklimde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği" başlıklı panelde, iklim değişikliğiyle değişen yağış rejimleri ve bu zorlu koşullar altında gerçekleştirilen tarımsal üretime dikkati çekti.
Bu kapsamda, modern teknolojiyle donatılmış lisanslı depoların, Elektronik Ürün Senedi'ne (ELÜS) konu tarım ürünlerinin güvenli ve sağlıklı şekilde saklanmasını sağlayarak gıda arz güvenliğinde hayati bir sigorta işlevi gördüğünü belirten Kırali, TÜRİB’in faaliyete geçişinin beşinci yılında, lisanslı depo kapasitesinin üç kat artarak 4 milyon tondan 12 milyon tona çıktığını vurguladı.
Orta vadede bu kapasitenin 18 milyon tona çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Kırali, bu sayede Türkiye’nin yıllık ortalama 40 milyon ton hububat üretiminin yaklaşık yarısının, lisanslı depo altyapısıyla güvence altına alınabileceğini ifade etti.
Kırali, 26 Temmuz 2024 itibarıyla beşinci yılını dolduran ELÜS Piyasası'nın toplam işlem hacminin 233 milyar lirayı aştığını belirterek, "ELÜS Piyasası’nın TÜRİB öncesi beş yıllık dönemle kıyaslandığında, işlem hacminde 27 katlık bir artış yaşandı. Buğday, mısır, arpa ve ayçiçeği tohumu, işlem hacminde en yüksek paya sahipler. Bu dönemde TÜRİB'de 46 milyon ton ürün el değiştirdi." dedi.
Kırali, ELÜS Piyasası'nda kayıtlı yaklaşık 240 bin çiftçi, tüccar, sanayici ve yatırımcıya şeffaf ve güvenli bir platformda kesintisiz hizmet sunulduğunu söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: