CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, zirai don felaketinden etkilenen Niğde’nin merkez, Bor ve Altunhisar ilçesinde elma bahçelerini gezdi, zirai don nedeniyle mağdur olan üreticelerle görüştü.
Gürer, bölgedeki zararın boyutlarına dikkat içekerek, şunları söyledi:
"Ülkemizde yaşanan don felaketinden Niğde'deki elma bahçeleri büyük oranda etkilendi. Türkiye genelinde yaklaşık 99 milyon elma ağacımız var. Ancak bunlardan 18 milyonu genç olduğu için ürün vermiyor. Ürün veren ağaçlar arasında özellikle Niğde, Karaman, Konya, Antalya ve Isparta öne çıkıyor. Bu illerin tamamı don olayından etkilendi ancak Niğde’deki kayıp çok daha büyük. Geçtiğimiz yıllarda 614 bin ton elma üretilirken bu yıl 500 bin ton kayıp görülüyor . Çiçekler büyük ölçüde zarar gördü ve ciddi bir üretim kaybı yaşanacak."
Türkiye genelinde üretilen elma miktarının ise 4 milyon 602 bin ton olduğunu vurgulayan Gürer, "Bunun da yaklaşık 1,5 milyon tonu ihraç ediliyordu. Bu durumda ihracat olanağı da sınırlı olacak ve ciddi anlamda üretim kaybı yaşanacak. Görüldüğü gibi, dondan etkilenen ve artık ürün vermeyecek olan çiçeklerde büyük bir zayiatın varlığı gözler önünde." dedi.
Bölgedeki 800 dekarlık elma bahçesiyle büyük çaplı üretim yapan Cemil Acer, don felaketinin verimi olumsuz etkileyeceğini vurguladı.
Yılda yaklaşık 4 bin ton üretim yaptığını anlatan Acer, "Bu sene maalesef belki 100 ton olacak. Yüzde 80’ini ihraç ediyorduk. 21 yıldır bodur elma yetiştiriyoruz, bahçe işi yapıyoruz. Böyle felaket görmedik. Bu don felaketi çok büyük bir kayıp oldu. Çiçeklerin içi tamamen boş. Birkaç gün içinde bu çiçekler dökülecek. Asıl meyveyi oluşturan ürün soğuk almış durumda" diye konuştu.
Elmanın olmayacağını ancak masrafların devam edeceğini belirten Acer, şöyle devam etti:
"İşçiliği hariç, tahminen dekar maliyetimiz 50 bin lira civarındaydı. Şimdi elma yok. 10 bin lirasını tasarruf edebiliriz. Eğer mal olmadığı için bazı ilaçlama ve besleme gruplarını tasarruf ederiz ama yine de 40 bin lira masrafımız olacak. Bunu yapmazsak ağaç ölecek. Bir sonraki yıla ürün vermez. Örneğin, kırmızı örümcek ilacını atmak zorundayız ki bir sonraki dönemin gözlerine zarar vermesin ve bir sonraki sene ürün olsun diye. Bu kadar büyük bir kaybımız var."
Gürer ise don felaketinin ekonomik ve sosyal etkilerinin büyüklüğüne işaret ederek, "Çiftçinin hem kredi borcu var hem de gelecek yıl üretim yapabilmesi için bu ağaçlara bakımını sürdürmesi gerekiyor. Yani 'Ağaçta meyve yok, ben ağaca bakmayayım.' diyemez. Bu ağaca bakılacak. Onun için hasarlar tespit edilmeli, gerekli destekler sağlanmalı ve ayrıca yurt dışı pazarının kaybolmaması için bugünden tedbirler alınmalı. Zarar, ziyan çok büyük. Bölgenin önemli bir üretim alanı olan bu bölgede, yaşanan don olayından sonra çiçeklerin içi boşalmış ve bunlardan artık ürün olması mümkün değil. Büyük bir zayiat var." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: