Balıkesir'deki "meci" geleneğinin bir benzeri Afyonkarahisar'ın kiraz ve vişne bahçelerinde de farklı bir gelenekle sürdürülüyor.
Muhabirimizin derlediği bilgilere göre, zeytin üretiminde önde gelen merkezlerinden olan Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde hasat dönemlerinin sonunda yapılan "meci" geleneği asırlardır devam diyor.
Meci geleneğinde işçiler, çalıştıkları zeytin bahçesinde ürünü topladıktan sonra yevmiyelerinin dışında işverenden farklı bir yöntemle bahşiş istiyor.
Kendilerinden sorumlu kahyayı, hasattan sonra zeytin ağacına bağlayan işçiler, "helalleşmek" amacıyla çağırdıkları tarla sahibinden istenen bahşişi almalarıyla düğümü çözüp kahyayı serbest bırakıyor.
- Afyonkarahisar'da da işçiler kovayı tarla sahibine götürüyor
"Meci" geleneğinin bir benzeri Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesindeki kiraz ve vişne bahçelerinde yıllardır sürdürülüyor.
Kiraz ya da vişne bahçesine gelen işçiler, tarladaki ürün bittiğinde ya elindeki dolu kovayı tarla sahibinin eline tutuşturarak ya da boş kovayı önüne atarak "düşmanın ömrü bu kadar olsun" deyip bahşiş istiyor.
Bunu bazen işçilerin başındaki "tarla çavuşu" yapıp işçiler adına bahşiş alıyor ya da işçiler azsa bireysel talep de bulunuyor.
Bölgede tarla sahipleri, "kurtarmalık" adı altında istenen bahşiş olarak genellikle dondurma, soğuk içecek ve çikolata ya da kavun ve karpuz alıyor.
Sultandağı'nın Yeşilçiftlik beldesinde çiftçilik yapan 72 yaşındaki Mustafa Akpınar, "kurtarmalık" geleneğini küçüklüğünden hatırladığını belirterek, "Dedelerimiz anlatırdı onlar da çocukluğunda görmüşler. Uzun süredir sürdürülen bir gelenek. Tarladaki iş bittiğinden hem ben hem işçiler mutlu oluyor. Bahşişi de hak ediyorlar" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: