Yumuşak şeker kategorisindeki üretim kapasitesini 2024’te 2 bin 500 tondan 6 bin 500 tona çıkaran ve gelecek yıl 10 bin 500 tona ulaştıracak Durukan Şekerleme Sanayi ve Ticaret A.Ş, özellikle yurt dışı pazardaki büyümesini sürdürerek orta ve uzun vadede karlılık açısından ciddi potansiyel barındırıyor.
Şirketten KAP’a gönderilen faaliyet raporu ve çeşitli kaynaklardan derlenen bilgilere göre, Durukan Şekerleme, sert şekerlemeler (yassı, top lolipoplar ve bonbon şeker), yumuşak şekerlemeler, sıvı şekerlemeler ve butik çikolata olarak dört ana grupta üretim yapıyor.
Firmanın 67 adet tescilli ulusal, farklı ülkelerde ise tescilli 12 adet uluslararası markası bulunuyor. Şirketin 4 başvuru aşamasında olan uluslararası markası da yer alıyor.
Firmanın yurt içi pazardaki en güçlü markası olan JOX, draje, top lolipop, bonbon, yassı lolipop, şerit şeker ürün gruplarını kapsıyor. JOX markası, Türkiye çapında 35 binin üzerinde noktaya doğrudan ulaşıyor.
Şirket aynı zamanda büyük hızlı tüketim ürünleri firmalarından Pepsico markası altındaki Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile yaptığı özel üretim anlaşması çerçevesinde Türkiye’nin en büyük şekerleme markalarından olan “Rocco” ürünlerinin ana üreticilerinden biri konumunda bulunuyor. Ürettiği Rocco markalı ürün gruplarında PepsiCo’nun tek tedarikçisi konumunda olan firmanın ürettiği ürünlerin satışı Türkiye çapında 50 binin üzerinde satış noktasına PepsiCo dağıtım ağı ile doğrudan gerçekleştiriliyor.
– İHRACAT AĞIRLIKLI ŞİRKET
2024’ün ilk 6 aylık döneminde şirket, 30 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. 2023 yılında şirket satışlarının yüzde 67’sini ihracattan karşılayan Durukan Şekerleme, bu yılın ilk 6 ayında ise yüzde 62’lik ihracat oranıyla satışlarını sürdürdü.
Amerika pazarında önde gelen markalarla belirli ürün kategorilerinde üretim yapan firmanın ürettiği ürünler, ABD’deki ulusal zincir mağazalarda aktif olarak satılıyor.
Yurt dışı satışlarında 2022 yılında 2021’e göre yüzde 106 büyümeyi yakalayan ve geçen yıl da 2022’ye göre yüzde 45 ihracat büyümesi gerçekleştiren şirket, yurt dışı pazarına yönelik taleplere göre yatırım ve satışlarını şekillendiriyor.
Durukan Şekerleme’nin yurt dışı pazarında ilk 3’te Bosne Hersek, ABD ve İngiltere geliyor. Bu 3 pazardaki satışlar, toplam ihracatın yüzde 85’ini oluşturdu.
Yurt dışından gelen talepler doğrultusunda şirket, draje ve yumuşak şeker üretimini artırarak bu alanda ciddi büyüme gösterdi.
– YATIRIMLARLA BÜYÜYOR
2023 itibarıyla üretim kapasitesi yıllık 18 bin 700 ton olan şirket, özellikle yumuşak şeker kategorisinde yaptığı yatırımlarla yıllık kapasitesini 22 bin 700 tona çıkardı.
Yumuşak şeker kategorisinde 2023 yılı itibarıyla üretim kapasitesi 2500 ton olan şirket yaptığı yatırımla bu alandaki üretim kapasitesini yıllık 6500 tona çıkardı.
Devreye girecek yeni üretim patlarıyla şirketin yumuşak şeker kategorisindeki üretim kapasitesi 2025 yılında 10 bin 500 tona ulaşacak.
Özellikle yurt içi ve dışından gelen talepler doğrultusunda yumuşak şeker üretim ve satışına ağırlık veren şirket, çocuklara, gençlere ve annelere yönelik özel diğer üretimleriyle büyüme potansiyeli yüksek bir firma olarak dikkati çekiyor.