Doruk Un'un CEO'su Gürsel Erbap, Türkiye’de buğday verimliliğinde 2023 yılına göre yüzde 10 artış beklendiğini söyledi.
Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) tarafından TMO desteğiyle düzenlenen Uluslararası "2024 Hasadına Doğru Türkiye ve Dünyada Tahıl" Konferansı, Ankara’da gerçekleştirildi.
Türkiye’nin en büyük buğday unu üreticilerinden ve ihracatçılarından Doruk Un'un destekçileri arasında bulunduğu konferansta, hububat piyasasına yön veren sektör temsilcileri dünya ve Türkiye’deki tahıl piyasalarındaki gelişmeleri masaya yatırdı.
İki gün yoğun katılımla süren ve hasada doğru tüm paydaşların ortak noktada buluşma hedefiyle bilgi paylaşımında bulunduğu konferansta, Amerika, Avrupa ve yakın coğrafyadaki Rusya Ukrayna ve Kazakistan gibi Karadeniz Bölgesi’nin tahıl üretimlerinin güncel durumu, stoklar, tüketim ve ticaret ile ilgili önemli ve güncel veriler paylaşıldı.
Türkiye'nin buğday ve buğday bazlı ürünler alanında en büyük üç markasından biri olan Doruk Un'un CEO'su Gürsel Erbap, konferansta, Türkiye’de buğday verimliliğinde 2023 yılına göre yüzde 10 artış beklendiğinin altını çizdi.
Marmara Bölgesi’nin ve Trakya topraklarının Türkiye buğday hasadı için önemine dikkati çeken Erbap, şöyle konuştu:
"Marmara Bölgesi Türkiye buğday ekim alanlarının yüzde 17'sini, üretimin yaklaşık yüzde 21’ini karşılıyor. Ayrıca bölgenin ortalama buğday verimi dekar baiına 350-400 kilogram. Türkiye ortalaması ise dekar başına 250-300 kilogram. Buna göre Marmara Bölgesi'nin ortalaması Türkiye ortalamasından yüzde 40 daha fazla. Bütün bu veriler, buğday tarımının bölge için önemini açıkça ortaya koyuyor. Yıllık yağış ortalaması yaklaşık olarak 585 mm olduğu bölgede iklim ve toprak özelliklerinin de hububat tarımı için uygun olması ve yüksek verim elde edilmesi, dolayısı ile yüksek gelir getirmesi ekmeklik buğday tarımının bölge için önemini artırıyor."
Erbap, buğdayın verimliliği için en önemli noktanın ekim zamanında yağış alınması olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Bu sene Marmara Bölgesi’ndeki ekim zamanı yaşanan kuraklık ve sonrasında alınan aşırı yağış sebebiyle lokal alanlarda ekim hazırlığı yapılamadı. Ekimler bu sebeple bazı bölgelerde az gerçekleşti, fakat ekim yapılan tarlalarda döllenme ve dane dolum dönemimdeki (kritik dönem) uygun yağışlar nedeniyle, rekoltede yüzde 10 ila 15 arasında artış bekleniyor. Lokal olarak ekim yapılamayan alanlara ise ekim zamanı ve bölge şartları nedeniyle ayçiçeği ekimi yapıldı."
Tüm bitkisel üretimde olduğu gibi buğday yetiştiriciliğinde de elde edilecek verimi etkileyen en önemli faktörlerden bir diğerinin çeşit seçimi olduğunu belirten Erbap, Trakya bölgesinde verimli hasat için kışa ve kurağa dayanıklı çeşit seçilmesi gerektiğini vurguladı.
Erbap, "Doruk Tohumculuk olarak yapmış olduğumuz AR-GE çalışmalarında verimi ve kalitesi yüksek, kuraklığa, hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitler geliştirdik. Bu tohum çeşitlerini yakın zamanda çiftçilerimizle paylaşmaya hazırlanıyoruz." dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: