Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, don nedeniyle narenciye ağaçlarında yüzde 30 ile 90 arasında zarar oluştuğunu bildirdi.
Kökçüoğlu, yaptığı açıklamada, Adana'da 801 bin dekar alanda narenciye üretildiğini belirterek, geçen yıl yaklaşık 2 milyon tonluk üretimle Türkiye'de en fazla narenciye üreten il konumunda olduklarını ifade etti.
Bu yıl 21-24 Şubat'ta yaşanan dondan narenciyenin de etkilendiğini vurgulayan Kökçüoğlu, narenciyede yüzde 30 ile 90 arasında zarar oluştuğuna dikkati çekti.
Don olayında bölgesel olarak değişmekle birlikte, hava sıcaklıkları akşam saatlerinden başlamak kaydıyla yer yer eksi 2 ile eksi 8 derece olduğunun üreticilerle yapılan görüşmelerde tespit ediliğini aktaran Kökçüoğlu, şunları kaydetti:
"Tespit yapılan bölgelerde, eğimin olduğu ve havalanması iyi arazilerdeki bahçelerde kısmen don zararının daha az gerçekleştiği, ova ve çukur alanlarda don zararının daha fazla oluştuğu gözlemlenmiştir. Yapılan bahçe sürveylerinde özellikle meyer, interdonat gibi erkenci limon çeşitlerinde yaprak ve sürgünlerde büzüşme, sararma gibi, çiçek tomurcuklarında ise kararma ve yanma gibi semptomlar gözlemlenmiştir. Yine portakal ve mandarin türlerinde de sürgün, yapraklar ve çiçek gözlerinde kısmen don hasarlarına rastlanılmıştır."
Yaşanan zararlardan dolayı bazı çiftçilerin ağaçları kökünden söktüğünü gördüklerine dikkati çeken Kökçüoğlu, şöyle devam etti:
"Bölgemizde meydana gelen şiddetli don olayından sonra, üreticilerimizin don hasarı görmüş narenciye ağaçları için yapması gereken bakım ve işlemler, donun meydana geldiği zamanın, don kaynaklı yaralanma anındaki ağaçların genel durumu ve yaralanmanın hemen ardından gelen hava koşulları gibi bir dizi etmen tarafından belirlenir. Dallar ve budaklar, şiddetli bir dondan sonra birkaç aydan birkaç yıla kadar bir süre boyunca ölmeye devam edebilir. Bunun nedeni, dondan hemen sonra belirgin olmayabilecek kabuk ve odundaki gizli hasardır. Soğuktan dalları ölmüş narenciye ağaçları, sonraki büyüme mevsiminde ekstra bakım görmelidir. 'Bekle ve gör' yaklaşımı, dondan hemen sonra en iyi şekilde uygulanacak yöntemdir. Kesinlikle ağaçlar sökülmemelidir. Çiftçiler budama, gübreleme, sulama, yabancı ot ve hastalık kontrolü yapmalıdır. Özet olarak narenciye ağaçları güçlüdür ve uygun bakım yapılırsa soğuk hasarından hızla kurtulabilirler."
Kökçüoğlu, don hasarının boyutu ve narenciye ağaçlarına sağlanan bakım seviyesinin, ağaçların iyileşme hızını belirleyeceğini belirterek, "Uygun bakımla, yaprak dökülmesi ve küçük dal hasarı yaşayan ağaçların tek bir yılda donma öncesi duruma dönmesi beklenebilir." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: