CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 2025 yılı mart ve nisan aylarında Türkiye'yi etkisi altına alan ani sıcaklık düşüşlerinin, tarım sektöründe büyük tahribata neden olduğunu belirterek, zirai don felaketi sonrası çiftçilerin borçlarının 3 yıl süreyle ertelenmesi ve faizlerinin silinmesi için hazırladığı Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sunduğunu bildirdi.
Gürer, bu ay sıcaklıkların birçok bölgede son 30 yılın en düşük seviyelerine indiğini vurgulayarak, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, sıcaklık ölçümü yapılan 1756 merkezden 715'inde tarihi düşük değerler kaydedildiğini kaydetti.
Bazı bölgelerde sıcaklıkların -17 dereceye kadar düştüğünü anımsatan Gürer, "Bu, 2014 yılında yaşanan büyük don felaketinden sonra ülkemizin karşılaştığı en şiddetli ve yaygın don olaylarından biri olarak kayıtlara geçti. İklim değişikliği ile bundan sonra benzer afetlere de hazırlıklı olmalıyız. Bölgelerde ürün ve üretimde büyük sorunlar oluştu." dedi.
Gürer, sadece TARSİM kapsamında yer alan üreticilerin değil, sigorta sistemine dahil olmayan binlerce çiftçinin de mağduriyet yaşadığını ifade ederek, "TARSİM’e kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın tüm çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan mevcut tarımsal kredi borçlarının faizlerinin silinmesi ve bu borçların üç yıl süreyle ertelenmesi gerekiyor. Ayrıca il zarar tespit komisyonları acilen hasar tespiti yapmalı ve tespit edilen zararlar karşılanmalıdır." diye konuştu.
Bu çerçevede zirai dondan etkilenen çiftçilerin borçlarının 3 yıl süreyle ertelenmesi ve faizlerinin silinmesi için hazırladığı Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sunduğunuğunu aktaran Gürer, şöyle devam etti:
"Bu teklif, tarımsal istihdamın korunması ve üretim kapasitemizin sürdürülebilirliği açısından hayati önemdedir. Çiftçimize sahip çıkmazsak, geleceğimizi de riske atmış oluruz. Bu kanun teklifi, önleyici ve iyileştirici bir kamu politikasıdır. Çiftçimizi yalnız bırakmayacağız. Üretimi desteklemek, kırsal kalkınmayı korumak ve ülkemizin gıda güvenliğini sağlamak için bu adımları atmak zorundayız. Don olayı ile İhracatı etkilenecek, tarım işçileri işsiz kalacak. Nakliye ve ulaşım sektöründe iş kaybı oluşacak, çiftçi BAĞ-KUR primi dahi ödeyememek ve bazı ürünlerde ikinci ekim olanağı var ama bu destek verilmezse yeniden üretimde zorlanacak, bu nedenle hasar yapılması destek verilmesi yanında borçlarda ötelenmelidir."
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Kanun Teklifi şöyle:
MADDE 1- 20/06/1977 tarihli ve 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 2- 2025 yılında ülke genelinde yaşanan sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, dolu, yıldırım düşmesi ve hortum afetleri nedeniyle tarım alanları, ürünleri, seraları, hayvan ahırları ve hayvanları zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek ve tüzel kişilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla vadesi, taksit vadesi, hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren doksan günlük bekleme süresi içerisinde olan tarımsal kredi borçlan, vadesinde, taksit vadesinde, hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmemek suretiyle vade tarihinden, taksit vadesinden, hesap devresinden itibaren üç yıl süreyle ertelenir.
T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin "Tasfiye Olunacak Alacaklar" hesaplarında kayıtlı veya kayıtlı olması gereken tarımsal kredi borçları ise bu Kanunun yayımı tarihini takip eden ayın birinci iş günü itibarı ile faiz tahakkuk ettirilmeksizin bu tarihten itibaren üç yıl süreyle ertelenir.
Birinci fıkra kapsamındaki zararların karşılanmasında, üreticilerin 14/06/2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında sigortalı olup olmadıklarına bakılmaz."
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Yorumlar
Kalan Karakter: