Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, denizde canlı yaşamını çok boyutlu tehdit eden müsilajın hılza yayıldığını ve İzmit Körfezi'ne yaklaştığını bildirdi.
Sarı, müsilajın, denizdeki biyolojik üretimin ilk basamağı olan bitkisel planktonun kirlilik, su sıcaklığı, durağanlık gibi etkilerin tetiklemesiyle aşırı çoğalması sonucu deniz suyuna salgıladıkları sümüksü, şeffaf, yapışkan bir organik madde olduğunu belirtti.
2021 yılı ilkbahar-yaz aylarında Marmara Denizi’nin yüzeyini kaplayan müsilajın Erdek Körfezi’nde 23 Ekim 2024’te yapılan kontrol dalışı esnasında 10 metre derinlikte başlayıp 15 metre derinliğe kadar oluştuğunun tespit edildiğini anımsatan Sarı, 25 Ekim’de yapılan dalışlarda ise müsilajın 10 metreden başlayarak 24 metreye kadar yayıldığının görüldüğünü hatırlattı.
Sarı, müsilajın, yavaş yavaş dibe çöktüğünü ve canlıların üzerini kapladığını belirterek, "Müsilaj deniz yaşamını çok boyutlu tehdit ediyor. İncecik tüle benzeyen müsilaj şeritleri, bulduğu her çıkıntıya, denizanasına, iplere takılarak varlığını sürdürüyor. Önlem alınmazsa gittikçe artacak! Atık yükünü acilen durdurmalıyız." dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: