Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, et tedarikiyle ilgili bir sorun yaşanmadığını belirterek, ramazan ayında herhangi bir fahiş fiyatla karşılaşmadıklarını kaydetti.
Yumaklı, Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde kurulan Veteriner Yol Kontrol Ve Denetim İstasyonu'nun açılış töreninde, hayvancılık sektörünün hem endüstriyel üretim için hem de vatandaşların gıda ihtiyacının önemli bölümünü karşılaması açısından stratejik bir sektör olduğunu vurguladı.
Bakanlık olarak bu stratejik alanı geliştirmek için sahada çok fayda sağlayacak ya da sektörlerin gelişimine etki edecek irili ufaklı birçok hususu yerine getirdiklerini dile getien Yumaklı, sektörün sorunlarına çözüm bulmak amacıyla yoğun bir gayret ve çaba içinde olduklarını aktardı.
Son 23 yılda büyükbaş hayvan varlığının yüzde 71'lik artışla, 17 milyon başa, küçükbaş hayvan varlığının yüzde 72 artışla 55 milyon başa, kanatlı hayvan sayısının yüzde 55 artışla 380 milyon adede ve arılı kovanın da yüzde 115 artışla 9 milyon adede çıktığını anlatan Yumaklı, şöyle konuştu:
"Hayvan varlığımızdaki bu artışlar kırmızı etten beyaz ete, sütten bala kadar bütün hayvansal üretimlerimizin minimum iki kat ile dört kat arasında arttığını gösteriyor. Hayvansal üretimde elde ettiğimiz bu başarı elbette bizleri dünya sıralamasında önemli yerlere de taşımış durumda. Büyükbaş hayvan varlığına dünya ölçeğinde baktığımızda 22'nci sıradayız, Avrupa'da ise 2'nci sıradayız. Küçükbaş hayvan varlığına baktığımızda dünyada 7'nci, Avrupa'da ilk sıradayız. Sığır eti üretiminde dünyada 7, Avrupa'da 1'nci sıradayız. Tavuk eti üretiminde dünyada 9, Avrupa'da 2'nci sıradayız. Yumurta üretiminde dünyada 10'uncu, Avrupa'da 2'nci sıradayız. Bal üretiminde ise dünyada 2'nci Avrupa'da da birinci sıradayız. Görmüş olduğunuz gibi, bizim üretim gücümüz bulunduğumuz coğrafya için de son derece önemli ama dünya sıralamasında da hakikaten bütün ülkelerin de gözünün bizde olduğu şekliyle önemli bir üretici ülkeyiz."
- "KIRMIZI ETTE YETERLİLİĞİMİZ YÜZDE 95"
Hayvansal üretim ihracatının 2002 yılına göre 14 kat artarak 3,5 milyar dolara çıktığını dile getiren Yumaklı, "Tabii bu anlattıklarımdan sonra muhtemelen kırmızı et ithalatıyla ilgili ya da hayvan ithalatıyla ilgili konuları ya da fiyat artışlarını söyleyenler olacaktır. Kırmızı etteki kendimize yeterliliğimizin yüzde 95 olduğunu, yapılan ithalatın sadece yüzde 5'lik kısım için ama daha da önemlisi fahiş fiyat artışlarına karşı regülasyon görevini yerine getirmek amacıyla ilgili kurumlarımız tarafından yerine getirildiğini söylemek istiyorum." dedi.
Yumaklı, 14 yıldır özel sektör eliyle yapılan et ithalatının 2024 yılı itibarıyla, regülasyon görevinin tamamen kamu kurumlarında olması prensibi çerçevesinde, Et ve Süt Kurumu eliyle yürütüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:
"Biz bu düzenlemeyle hem özel sektördeki bazı tekelleşme hususlarını sona erdirmiş olduk, aynı zamanda zaman zaman vatandaşımızın da gündemine giren fahiş fiyat artışlarını da engellemiş olduk. Özellikle her Ramazan ayı öncesinde fahiş fiyat artışları hususu bu yıl gerçekleşmemiş oldu. Elbette ki almış olduğumuz tedbirlerin çok büyük önemi var. Et ve Süt Kurumu bu süre içinde yine canlı hayvan stokunu da artırmış oldu. Üretici birlikleri, kasaplar, yetiştiriciler, sürece destek verdiler. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Rekabet Kurulu da yine fahiş fiyat artışlarıyla ilgili gerekli incelemeleri takipleri başlatmış oldu. Et tedarikiyle ilgili bu mübarek günlerde hamdolsun, bütün içtenliğimle ve gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bizim et tedarikimizle ilgili, ülkemizde herhangi bir problem, herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Fiyat artışını gerektirecek hiçbir sebep yoktur. Bunun olmayacağını neden bu şekilde ısrarlı bir biçimde ifade ediyoruz? Ramazan ayının başlangıcı itibarıyla herhangi bir fahiş fiyat artışı yaşanmamışken, sanki böyle olduğu intibaını oluşturan bir takım söylemlere maalesef rastlıyoruz."
- "2028 İTİBARIYLA ET İTHALATI ÜLKE GÜNDEMİNDEN ÇIKMIŞ OLACAK"
Bir yıl önce 5 yıllık hayvancılık yol haritası açıkladıklarını anımsatan Yumaklı, şunları söyledi:
"Bu yol haritasının bütün unsurlarını yerine getiriyoruz. Yol haritamızın en önemli hususu Et ve Süt Kurumu ve TİGEM iş birliğiyle hayvancılıkta üretimi geliştirme projesiydi. Bu projenin son derece başarılı gittiğini belirterek buradan bütün yetiştiricilerimize, üreticilerimize çok ciddi faydalar sağlayacağını söylemek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'mız Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi'ni açıkladı. Bu projeyle birlikte hakikaten son dönem belki de bizlerin de tahminlerinin çok çok üzerinde bir başvuru almış olduk. Ben buradan başvuran bütün üreticilerimize, yetiştiricilerimize teşekkür ediyorum. 2028 yılına kadar onların da bu ihtiyaçlarını biz Cumhurbaşkanımızın açıkladığı şekliyle karşılayacağız ve söylemiş olduğumuz gibi 2028 hedef yılımız, 2028 yılı itibarıyla biz kırmızı et ithalatı konusunu ülke gündeminden çıkarmış olacağız inşallah. Proje kapsamındaki başvuruların incelenmeye başladığını ve değerlendirmelerin sonucunda bu ay içinde dağıtımların başlayacağını söylemek istiyorum. Şimdiden bütün üreticilerimize, genç ve kadın girişimcilerimize hayırlı uğurlu olsun."
Yorumlar
Kalan Karakter: