Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, GAP kapsamındaki projelerin hayata geçmesiyle Türk ekonomisinin şaha kalkacağını söyledi.
Türkiye’nin sulama amaçlı en büyük tüneli olan Silvan Tüneli’nde Kazı Başlangıç Töreni’ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden canlı bağlantıyla katılarak bir konuşma yapan Erdoğan, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını belirtti.
Gerekli tedbirler alınmaz, şimdiden harekete geçilmezse çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşılabildiğini dile getiren Erdoğan, "Su kaynaklarımızı tükenme sınırına gelmeden korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek, ülkemiz için bir tercih değil, milli güvenlik meselesidir. Hükümet olarak su konusuna biz bu zaviyeden bakıyor, politikalarımızı da buna göre belirliyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 23 yılda suyu verimli kullanmaya odaklanan politikalara ağırlık verdiklerini belirterek, su alanında t3 trilyon 350 milyar liralık yatırım yapıp 10 bin 663 tesisi hizmete açtıklarını anlattı.
Cumhuriyet tarihinde yapılanların üç katı kadar baraj yaptıklarına işaret eden Erdoğan, bin 298 barajda 50 milyar metreküp su depolandığını, böylece depolanan su miktarının 184 milyar metreküpe çıkarıldığını söyledi.
Erdoğan, bin 820 sulama tesisinin hizmete alındığını, sulamaya açılan yaklaşık 24 milyon dekar alan ile sulanan tarım alanının 72 milyon dekara ulaştığını ifade etti.
Sulamaya açılan alanlardan yılda yaklaşık 250 milyar lira zirai gelir artışı sağlandığına dikkati çeken Erdoğan, yerli ve temiz enerji kaynağı olarak 631 hidroelektrik santralinin hizmete alındığını anımsattı.
Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP), Cumhuriyet'in en güçlü kalkınma hamlesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:
"GAP kapsamındaki projelerin hayata geçmesiyle Türk ekonomisi şaha kalkacak. Sulama alanında yıllık 150 milyar lira, enerjide yıllık 77 milyar lira, içme suyu alanında yıllık 18 milyar lira kazanç sağlayacağız. GAP ayrıca 1,6 milyon kişinin istihdam edilmesine katkı sunacak. GAP'ta 2002 yılına kadar yaklaşık 200 bin hektar arazi sulanırken hayata geçirdiğimiz projeler sayesinde sulanan alan, 674 bin hektara yükseldi. GAP eylem planında yer alan sulamaların yüzde 64'ünü gerçekleştirdik. Ilusu Profesör Doktor Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Mardin-Ceylanpınar Anakanalı, Kralkızı-Dicle Anakanalı, Suruç Tüneli gibi devasa eserleri son 23 yılda hizmete verdik."
GAP bünyesindeki bir diğer önemli projenin ise Silvan Projesi olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projede Silvan Barajı'ndan alınacak suyun, Silvan ve Babakaya tünelleriyle 98 kilometre uzunluğundaki Cazibe Anakanalı'na aktarılacağını söyledi.
İnşa edilecek sulama ve depolama tesisleriyle 2,3 milyon dekar alanın sulanacağının altını çizen Erdoğan, projede Silvan Barajı başta olmak üzere 8 baraj ve 23 sulama tesisiyle 31 eserin bulunduğunu, bunlardan Ambar, Kuruçay, Başlar ve Pamukçay barajlarının tamamlandığını aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silvan, Bulaklıdere, Kıbrıs ve Karacalar barajlarında ise çalışmaların devam ettiğini anlattı.
- "SİLVAN TÜNELİ ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK SULAMA TÜNELİ OLACAK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silvan Projesi'nin bileşenleri bittiğinde bölgenin, ürün çeşitliliği ve verimin artmasıyla Çukurova'ya rakip olacağını vurguladı.
Şu an proje sahasında kuru tarımın yapıldığını, ağırlıklı olarak buğday, arpa ve mercimek ekildiğini dile getiren Erdoğan, bölgenin sulamaya açılmasıyla hububat, pamuk, mısır, sebze, ayçiçeği gibi yeni mahsullerle ürün yelpazesinin genişleyeceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam 255 milyar liraya mal olacak Silvan Projesi'yle 2 milyon 350 bin dekar araziyi suyla buluşturacaklarını vurgulayarak, "Silvan Barajı ara depolamalarıyla sulama tesislerinin hayata geçirilmesi 305 bin kişiye iş imkânı ve ekonomiye yıllık 30 milyar lira katkı yapacaktır" dedi.
Silvan Projesi'nin ana bileşenlerinden Silvan Tüneli'nde kazı çalışmalarına bugün başlandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 milyar yatırım bedeli olan Silvan Tüneli'nin, coğrafyanın kaderini değiştirecek çok kritik bir tesis olduğuna dikkati çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silvan Tüneli'nin 11,2 metre kazı çapıyla Türkiye'nin en büyük sulama tüneli olacağını belirterek, şöyle devam etti:
"13 bin 200 metre uzunluğundaki tünel, saniyede 212 metreküp suyu, sulama sahalarına ve proje kapsamında yer alan diğer barajlara iletecek. Bu proje, Atatürk Barajı sulamasından sonra ülkemizin en büyük sulama projesidir. Şunun da bilinmesini isterim; tek başına bu proje bile bizimle ana muhalefet arasındaki vizyon farkını ortaya koymaya kafidir."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, butona basarak tünel kazısını başlattı.
Yorumlar
Kalan Karakter: