Ulusal Süt Konseyinin (USK) 1 Ocak'tan itibaren üreticinin eline geçecek çiğ süt bedelini 17 lira 15 kuruş olarak açıklamasına rağmen halen belirsizlik sürüyor.
Muhabirlerimizin görüştüğü Adana, Balıkesir ve Konya gibi şehirlerin damızlık süt sığırı üreticileri birliklerinden alınan bilgiye göre, sanayici toplama ve soğutma maliyetlerini karşılamak istemediği için üreticinin eline 17 lira 15 kuruşun nasıl geçeceğine yönelik bir çözüm bulunamadı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü belirli aralıklarla sanayicilerle toplantılar yapsa da henüz üretici lehine çıkan bir sonuç yok.
Çiğ süt bedelini genellikle üreticilere bir ay sonra ödeyen sanayicilerin, süreyi 45 güne çıkarmak istediklerini Hayvancılık Genel Müdürlüğüne aktardıkları öğrenildi. Bu konuda anlaşma sağlanıp sağlanmadığı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. İlk ödemede üreticinin mutlu olmayacağı açık ancak hayal kırıklığını ne boyutta olacak ortaya çıkacak.
Günlerdir üretici bir litre sütüne ne kadar alacağının kararlaştırılmasını bekelerken sanayicinin süre uzatmayla ilgili önerisi birliklerden ve süt üreticilerinden tepki aldı.
Çiğ sütte süren belirsizlik ortamında üretici halen sanayiciye sütünü veriyor. Öyle ki, "dipsiz kuyu" misalı ne kadar ve ne zaman ödeme alacağını bilmeden sütünü teslim eden üreticilerin, bırakın Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneğinin açıkladığı 18 lira 10 kuruşluk maliyeti USK'nin belirlediği 17 lira 15 kuruşa bile razıyken bu rakamları görmesi çok zor bir ihtimal olarak karşımızda duruyor.
Sanayiciler, bazı yerlerde toplama maliyetleri 3 liraya varan bu farkı ödememesi durumunda üreticiler maliyetin çok altında sütü vermeye devam edecek.
- SÜTTE CİDDİ BİR TOPLAMA KRİZİ VAR
Adana Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Kahya, Tarım ve Orman Bakanlığının üreticinin eline 17 lira 15 kuruş geçmesinde ısrarcı olduğunu belirterek, "Adana'yı baz alalım. Toplama maliyeti 2 lira. Baanlık bunu sanayiciden alın diyor. Sanayici bunu ödemek istemiyor. Burdur ve Denizli'deki toplama maliyeti olan 40 kuruşu ödüyorlar gerisi üreticiye kalıyor" dedi.
Sanayici ile sözleşme imzalanmadığını ve çok ciddi süt toplama krizi yaşandığını vurgulayan Kahya, şöyle konuştu:
"USK 17 lira 15 kuruş açıkladı. Bu rakamın üreticinin eline geçmesi gerekiyor. Sanayici toplama maliyetinin belirli bir kısmı dışındakini karşılamıyor. O zaman çare destek modeli. Tarım ve Orman Bakanlığının bizim gibi uzun mesafelereden süt toplayan birliklerin toplama maliyetlerini karşılamak için destekleme modelini hayata geçirmesi daha doğru olacak. Şu anda bütün birlikler kooperatifler sözleşme yapmadan sanayiciye teslim ediyorlar. Bu belirsizliğin giderilmesi lazım. Sözleşme yok. Sütü kaça atıyoruz bilmiyoruz. Üreticiye ne ödeyeceğiz onu bilmiyoruz. Süt tozu üretimi deb ir çözüm olabilir. Sanayici ihtiyaç fazlası diyerek ya da keyfi olarak almıyorum dediği zaman ne yapacağız?"
Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız da "dipsiz kuyu" örneğini vererek üreticilerin eline ne kadar geçeceğini, fiyatını bilmeden sütünü verdiğini söyledi.
Sanayicelerle süt toplama maliyeti konusunda bir sonuca halen ulaşılamadığını dile getiren Yıldız, "Sorun çözülmezse üretici yine 17 lira 15 kuruş olarak açıklanan fiyatın altında fiyata razı olacak. Maliyeti bıraktık USK'nin belirlediği fiyat üreticinin eline geçmesine için çabalıyoruz. 45 gün de uzun bir süre." dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: