CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, İrlanda’da yüzde 97’si, İngiltere’de yüzde 83’ü, Fransa’da yüzde 71’i, Hollanda’da ise yüzde 54’ünün meralardan sağlandığına ifade ederek, Türkiye'de ise mera alanlarının sürekli daralmasına dikkati çekti.
Sarıbal, Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığına göre hayvanların kaliteli kaba yem ihtiyacının yılda 85 milyon ton olduğunu belirtti.
Karma yem üretimi için kullanılan hammaddelerin yaklaşık yüzde 50’sinin ithalat yoluyla temin edildiğini ve yem katkı maddeleri hariç 5.1 milyar dolar ödendiğini vurgulayan Sarıbal, kuraklığın yem bitkileri tarımını etkilediğini, karma yem üretiminde kullanılan yağlı tohumlar ve küspeleri, bazı hububatlar ve yan ürünleri gibi hammaddelerin ithal edilme zorunluluğu olduğunu kaydetti.
Yağlı tohumlar ve hububat üretimini artırılmasının yanı sıra; meralardan daha etkin bir
şekilde yararlanılmasını sağlayacak mera ıslahı ve otlatma planlanması konularında gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkati çeken Sarıbal, şöyle konuştu:
"Meralar ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına asla izin verilmemeli; bu alanlar hiçbir gerekçe ile yapılaşmaya açılmamalıdır. Kaliteli kaba yemler, çayır-meralar ve yem
bitkileri tarımı olmak üzere başlıca iki kaynaktan sağlanmaktadır. Meralar, hayvanların besin ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayarak gıda güvenliğine katkı sağlamaktadır. 1949 yılında yaklaşık 40 milyon hektar olan meralar, 1950’lerden sonra tarımda mekanizasyonun artmasıyla yoğun bir şekilde sürülerek tarım arazilerine dönüştürülmüş; son 80 yılda mera alanların yaklaşık üçte ikisi kaybedilerek, günümüzde toplam 14,6 milyon hektara düşmüştür."
Sarıbal, hayvan yeminin İrlanda’da yüzde 97’si, İngiltere’de yüzde 83’ü, Fransa’da yüzde 71’i,
Hollanda’da ise yüzde 54’ünün meralardan sağlandığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Dünyada toplam 4,8 milyar hektar tarım alanının 3,2 milyar hektarını mera alanları oluşturmaktadır. Türkiye 14,6 milyon hektar ile dünya mera alanı sıralamasında 42'nci sırada yer almaktadır. 15 yıldır canlı büyükbaş hayvan ithal ettiğimiz Güney Amerika ülkelerinden Brezilya’da 160, Arjantin’de ise 95 milyon hektar mera alanı bulunmaktadır. Meralar, ‘devletin malı deniz, yemeyen domuz’ anlayışıyla özellikle AKP döneminde, meralar kolayca rant sağlanabilecek ve yağmalanabilecek alanlar olarak algılanmıştır."
Geçen yıl yem bitkileri üretiminden toplam 19 milyon ton kuru ot ve silaj elde edildiğini, çayır-mera alanlarından ise 18 milyon ton kuru kaba yem sağlandığını belirten Sarıbal, "Hububat tarlalarından yaklaşık 37 milyon ton kaliteli kaba yem elde edildi. Bu miktar 85
milyon tonluk kaliteli kaba yem ihtiyacının ancak yüzde 44’ünü sağlamıştır. Özellikle
küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kaba yemler çok önemli olup, kaba yemsiz sağlıklı ve
ekonomik besleme mümkün değildir. Ancak Türkiye’de özellikle besi ve süt sığırı yetiştiriciliği
ağırlıklı olarak kesif/karma yeme dayalı olarak yürütülmektedir. Nitekim 2024 yılında üretilen 29,3 milyon ton karma yemin yaklaşık yüzde 59’unu büyükbaş ve küçükbaş yemleri
oluşturmaktadır" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: