CHP Bursa Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Orhan Sarıbal, yem ve ham madesi ile canlı hayvan kırmızı et ithalatına 14 yılda 112 milyar dolar ödendiğini ifade ederek, "112 milyar doların yarısından bile azı bu ülkenin çiftçisine destek verilseydi bu kadar ithalata muhtaç olur muyduk, bu kadar çaresiz kalır mıydık, bu kadar hayvancılık yerle bir olur muydu?" dedi.
Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AK Parti iktidarının ithalata bağımlılığının hayvancılığı iflas noktasına getirdiğini belirterek, vatandaşın ucuz et yiyemediğini kaydetti.
İthalata dayalı hayvan politikalarının kırmızı ete çözüm olamayacağının bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Sarıbal, 2009'da alınan kararla 2010 yılında ithalata başlanıp canlı hayvan ve kırmızı et ithal edilerek etin ucuzlamadığının ortaya çıktığını anlattı.
Vatandaşların ihtiyacı kadar eti alabilmesi gerektiğine dikkati çeken Sarıbal, şöyle konuştu:
"İki paradigma var. Birincisi hayvancılık tarım yapan çiftçinin üretim araçlarını maliyetlerin düşürürsünüz, ucuzlatırınız ve çiftçi ucuza üretir; halk da bu geliriyle ucuz et yiyebilir. İkinci koşul maliyetleri ucuzlatamıyorsanız maliyetler süreli artıyorsa enflasyon politikalarınız çökmüş bedelini çitçiye ödetiyorsanız enflasyon ve kayıplar karşısında halkın gelir kaybını giderirsiniz; çiftçi ürününden zarar etmez halk da kasaptan istediği adar etini alıp çoluk çoluğu yiyebilir."
Yaşanan sorunu çözmenin temel yolunun hayvancılığı desteklemek olduğunu dile getiren Sarıbal, "Küçük çiftçi ağırlıklı destekleme yapılmalıdır. Meraya dayalı hayvancılık yapılmalıdır. Yem bitkisi üretimi artırılmalıdır. Bunların hangisi yapılıyor? Hiçbirisi yapılmıyor. Peki ne yapılıyor? İthalat yapılıyor" dedi.
- "2010 YILINDAN BUGÜNE 112 MİLYAR DOLAR İTHALATA GİTTİ"
Sarıbal, vatandaş ucuz ete ulaşsın diye Uruguay ve Brezilya'dan yine ithalata izin çıktığını belirterek, "2023'te 815 bin baş sığırın 598 bini yüzde 73'i, 2024 yılının 10 ayında yüzde 60'i Brezilya ve Uruguay'an ithal edilmiş. Brezilya ve Uruguay'an rguay'dar besi danası ithalatı yapılıyor. 10 bakan değişti ama et ucuzlamadı. Halkımızın geniş kesiminin kurban bayramı hariç sofrasında kımızı et yok." diye konuştu.
2010’dan bu yana, 7 milyon büyükbaş hayvan ithalatına 9,3 milyar dolar, 3 milyon 200 küçükbaş hayvan ithalatına 390 milyon dolar, 406 bin ton kırmızı et ithalatına 2,1 milyar dolar ödendiğini vurgulayan Sarıbal, şunları söyledi:
"Maalesef toplamda 11,8 milyar dolar ki 12 milyar doları yıl sonu itibarıyla geçecek. Bu ülkede büyükbaş ve küçükbaş ile kanatlıda kullanılan yaklaşık 30 milyon ton ham madenin yüzde 50'si ithal ediliyor. Her yıl 5 milyar dolardan aşağı olmamak üzere yem sanayi için dışarıdan ithalat yapılıyor. AKP iktidarında 100 milyar doların üzerinde yem ve ham maddesine verilen para. 12 milyar dolar da canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına giden para ve toplamda 112 milyar dolar. 112 milyar doların yarısından bile azı bu ülkenin çiftçisine destek verilseydi bu kadar ithalata muhtaç olur muyduk, bu kadar çaresiz kalır mıydık, bu kadar hayvancılık yerle bir olur muydu? Hayvancılık sektörü ciddi anlamda batıyor."
Yorumlar
Kalan Karakter: