CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, depolarda bekleyen yüzbinlerce ton patatesin, alım gelmemesi durumunda bir ay içinde çöp olacağını söyledi.
Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, kar yağışının tarım için faydalı olduğunu bildirerek, gıda fiyatlarındaki artışa karşı tedbir alınması gerektiğini vurguladı.
Fırsatçıların ulaşım sorunlarıyla fiyatları artırabileceğini belirten Gürer, bu yüzden denetimlerin artırılmasının önemine işaret etti.
Patateste yaşanan sorunlara dikkati çeken Gürer, "Türkiye'de 2024 yılında patates üretimi 6,5 milyon tona ulaştı. Son günlerde farklı illerden üreticiler arıyor, 'Ne olacak bizim halimiz?' diye soruyor" dedi.
Nevşehir ve Niğde'deki ziyaretlerinde de benzer manzaralarla karşılaştığını aktaran Gürer, "Üreticilerin ürünlerinin depoda kaldığını gördüm. Niğde ve Nevşehir bölgesinde 600 bin tona yakın patatesin satış beklediğini yerinde gördüm. Üretici çok zor durumda; borçlarını ödeyemediği için icralar başlamış bulunuyor. Bu anlamda, tarlasından tarım aletlerine kadar icra gelebilecek ne varsa onlara icranın gelmeye başladığını belirtiyorlar” ifadelerini kullandı.
Patates çiftçilerinin artan maliyetler ve düşük satış fiyatları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Gürer, şunları kaydetti:
"Patates çiftçileri, artan maliyetler ve düşük satış fiyatı nedeniyle borçlarını ödeyemiyorlar. Maliyetlerin artması nedeniyle, bu yıl patatesin maliyet fiyatı 6-7 lira aralığında gelişti. Ancak geçen yılki ürün, 3 liraya tüccar tarafından alınmadı. Devlet bu duruma müdahil olmadı. Geçmiş yıllarda yapılan Toprak Mahsulleri Ofisinin alımı gerçekleşmedi. Şu ana kadar Toprak Mahsulleri Ofisinin alıp almayacağı da belli olmadığından, tüccar da gelmedi. Patatesin bir ay içinde satışı gerçekleşmezse, çöp olacak.."
Gürer, “Gübreye, mazota ve tohuma gelen fiyat artışları, düşük satış fiyatıyla birlikte çiftçinin dengesini bozdu. Yeterli devlet desteğinin verilmemesi nedeniyle, patates üreten çiftçiler için 2024 yılı kara bir yıl oldu. 2025 yılının başında da bu konuda depodaki ürün için bir şey yapılmaması, çiftçiyi daha da zora soktu. Üreticinin maliyetleri dahi şu anda karşılayamıyor.” ifadesini kullandı.
Üreticinin yaşadığı mali sıkıntıların raftaki fiyatlara yansımadığına dikkati çeken Gürer, Niğde, Nevşehir, Afyonkarahisar ve farklı illerde çiftçiden çıkan patates 3 lira civarındayken, büyük kentlerde marketlerde 20 liraya satıldığını anlattı.
Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) patates alımı yapması gerektiğini belirterek, "Çin'den pirinç getirip halka satan TMO’nun, ülkemiz topraklarında yetişen patatesi alıp benzer bir fiyatlandırma ile uygun fiyatla vatandaşa sunmaması düşündürücüdür. Ramazan ayı öncesi, fakir fukaranın ve garip gurebanın ete dahi erişemediği bir süreçte, en azından patates tüketebilmesine olanak sağlayacak düzenlemeler yapılabilir." diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: