CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yumurtada iç piyasanın talebini karşılayacak üretim olduğuna dikkati çekerek, "Bu fiyat artışı nereden kaynaklanıyor?” diye sordu.
Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de son günlerde temel gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarına ve özellikle yumurta da fahiş fiyat artışına dikkati çekti.
"Et, ekmek ve kent lokantalarında yemek kuyrukları derken, sonunda Türkiye yumurta kuyruklarını da gördük." diyen Gürer, eski Türkiye’de neredeyse bahçesi olan her evde tavuk beslendiğini ancak bugün yumurtaya bile ulaşılamaz olduğunu savundu.
Tavuk ve yumurtanın, ticarileştirilmek amacıyla kentlerde beslenmesinin yasaklandığını vurgulayan Gürer, "Bugün, kentte tavuk beslemeye kalkarsanız, doğrudan görevliler gelip Kabahatler Kanunu'na göre ceza yazıyorlar. Böylece tavuk da yumurta da büyük şirketlerin kontrolüne verildi. Bu yolla birileri kazandı, ama yurttaşın kendi tavuğunu ve yumurtasını elde etmesinin dahi önü kesildi. İşte serbest piyasa ekonomisi dediğimiz ve yalnızca 'soygun ekonomisi' olarak ülkemizde uygulanan süreç, bu durumların yaratılmasına da vesile oldu." diye konuştu.
Gürer, yumurta fiyatlarındaki artışın arkasında yatan nedenleri sorgulayarak, şunları söyledi:
"Üretilen ürüne rağmen fiyatların bu kadar hızlı yükselmesini getiren sebepler yeterince irdelenmiyor. Türkiye, yurt dışına yumurta ve tavuk eti de ihraç eden bir ülke. Temel gıda maddelerinde yumurtanın fiyat artışı yılbaşından bu yana devam ediyor. Aralık 2024'te 100-120 lira olan 30'lu yumurta kolisi, 250 liraya çıktı. Yüzde yüze yakın bir artış var. Üretim maliyeti, nakliye artışı, elektrik artışı, mazot artışı, işçilik artışıyla bunu açıklamak da olası değil. İhracat artışına bakıyoruz. İç piyasanın talebini karşılayacak kadar üretim olduğuna göre, ihracatın da bu işte önemli bir etkisi yok. Öyle olunca, bu fiyat artışı nereden kaynaklanıyor?”
Gürer, hemen hemen tamamı ithal olan yemlerin fiyatlarının tavuk üretimini de etkilediğini vurgulayarak, tavuk fiyatlarının 2024 yılına göre kilosu 65 liradan 100 liraya çıktığını aktardı.
Tavukta ve yumurtada girdi maliyetleri çok artmamasına rağmen tüketici fiyatlarının yüzde 100'e varan oranlarda arttığını belirten Gürer, şöyle devam etti:
"Nasıl oluyor da yumurta fiyatları bu kadar artıyor? Hadi Amerika'nın yumurta talebi doğrultusunda ihracat artsa, oradan bir değişim oldu diye düşünülebilir. Ama yurt içinde tüketime sunulan yumurta miktarı Türkiye için yeterli. Böyle olunca, fakirin fukaranın ulaşabildiği bir yumurtada bile fiyatların bu kadar artması, sistemin yarattığı bir sorun. Siyasi iktidarın, üretimle ilgili süreçleri doğru yönetmediği birçok tarım ürününde göründüğü gibi, hayvancılıkta da problemler oluşuyor.
Bu bağlamda, yeterli ve düzenli bir takibin olmaması ile doğrudan ilgili. Herkes kendi kafasına göre haklılığını ortaya sürerse ve bu bağlamda tüketici de daha pahalı ürüne mahkum edilirse, bu iş önümüzdeki süreçte yaşanabilecek sorunların habercisi olur. Şu anda yaşanan süreçler sağlıklı değil ya da yapılan işlerde vatandaş kazıklama anlayışı egemen."
Gürer, "Bir kez daha yetkilileri uyarıyoruz: Tarım şakaya gelmez. Hayvancılık ve çiftçilik, bu kafayla yürütülürse, önümüzdeki süreçte gıdada oluşacak arz açığının yanında, insanlar eti, sütü, yumurtayı, yani protein kaynaklarını alamaz hale gelir. Çocukların sağlığından, geleceğin doğru kurgulanmasına kadar her alanda problemler oluşur." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: