CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, 1984'te hayvan varlığı olarak kendi kendine yeten Türkiye'nin canlı hayvan ve karkas et ithalatı yapar duruma getirildiğini söyledi.
Gürer, hayvancılıkta yaşanan sorunları TBMM’de yaptığı konuşmada dile getirdi.
Hayvancılıktaki vahim tablonın giderek daha da kötüleştiğini belirten Gürer, "Son beş yılda büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda 7 milyona yakın hayvanımız eksilmiş bulunuyor. Kurban Bayramı'nda kesilecek hayvan varlığıyla yaklaşık 10 milyon hayvan beş yılda ne yazık ki kesime gitmiş olacak. Çünkü artan yem fiyatları yüzünden özellikle küçük aile tipi işletmelerde ahırlar boşaldı, inekler, süt inekleri kesime gitti. O ineğin kesime gitmesi demek en az 3 kez yavrulamanın da beraberinde yok olması demektir ve sorun katlandı." dedi.
İktidarın ithalata sarıldığını ve yurt dışından 2023 yılında 818 bin baş hayvan ithal ettiğini vurgulayan Gürer, "1 milyar 163 milyon dolar yurt dışına paramız gitti. Yetmedi, aynı dönemde 34 bin 417 ton da et ithalatı gerçekleştirdi. Yine, 2024 yılının ilk üç ayında 109 bin baş sığır ithal edildi, 18 bin ton et de ithal edilerek 113 milyon 392 bin lira da yurt dışına verildi." diye konuştu.
Gürer, ülkedeki mera varlığının 1940 yılında 44 milyon hektarken şu anda 13 milyon hektara düştüğüne dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Mera hayvancılığı neredeyse sonlanmak üzere. Özellikle büyükbaş hayvanlarda ithal edilen hayvanların ağız yapıları ülkemizdeki meradaki ot varlığının boyunun kısalığı nedeniyle tüketimine uygun olmayınca on iki ay hayvanlar kapalı olarak besleniyor ve günde on kiloya yakın yem tüketiyor. Böylece yem giderleri yüzde 70'i oluşturup katlanıyor, hayvancılık yapan çiftçilik yapmıyorsa bu işten uzaklaşıyor. Ayrıca, ülkemizde önemli ölçüde yem ithal geliyor. Neredeyse Türkiye'deki tüketilen yemi yarı yarıya ithal etmek durumunda kalıyorsun. Ahır giderleri artıyor, veteriner masrafları artıyor, işçilik artıyor. Ayrıca, kırsal da boşaldığı için küçükbaş hayvanda çoban bulma sorunu var çünkü köyde yaşayanın yaş ortalaması 55."
Besicilerin desteklenmesi gerektiğine dikkati çeken Gürer, "1984'te hayvan varlığı olarak kendi kendine yeten ülke bu duruma düşürüldü. O anlamda sorun da belli, yemde sübvanse edilse, destek verilse, üreticinin hayvanlarının kesime gitmesi önlense bunlar yaşanmayacaktı. Karnından canlı yavru çıkan inekler kesilirken seyredildi, bugünkü süreç bilinçli olarak yaratıldı ve bunun vebali, bu ülkenin tümünün hakkını helal etmeyeceği boyuttadır." dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: