CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, geçen yıl ocak ayında 400 lira olan tulum peynirinin 590 liraya çıktığını, diğer peynir çeşitlerinin de ciddi artışlar gösterdiğini söyledi.
Gürer, sofraların vazgeçilmez gıda ürünü olan peynirin artık lüks hale geldiğini belirterek, "Besici, Ulusal Süt Konseyinin (USK) tavsiye ettiği fiyata çiğ süt satamazken yem fiyatlarındaki artışla mağdur oldu. Buna rağmen fabrika peynir fiyatlarında rafa yansıyan önemli bir fiyat artışı oluştu." dedi.
Fiyatlarında yaşanan artışın emekli ve asgari ücretliler için peynire erişimi de zorlaştırdığını vurgulayan Gürer, "Peynir, artık dar ve sabit gelirli vatandaşlar için sınırlı tüketilen ürünler arasına girdi" ifadesini kullandı.
Peynir fiyatlarındaki artışın çiğ süt üreticisine aynı oranda fayda sağlamadığına dikkati çeken Gürer, peynir üreten fabrikaların sabit gider artışlarını gündeme getirdiğini belirtti. Gürer, “İşçilik, nakliye, işletme gideri, elektrik, doğalgaz, ambalaj, poşet ve fire gibi giderlerin fiyata yansıdığını ve bu nedenle artış oluştuğunu ifade ediyorlar” dedi.
Gürer, fiyat artışı ve değişkenliği konusunda her kesimin bir anlatısı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Ekonomik kriz etkilerinin girdi artışlarına yansıması raftaki ürüne zam olarak yansıyor. Sanayici, 'Eğer fiyatı artırmasam batacağım' diyor, vatandaş ise 'Aldığım maaşla istediğim her ürünü alamıyorum. Aç kalmamaya çalışıyorum' diyor. Hayvancılık yapanlar, tarım sektörünün üreticileri, çiftçiler, ahır ve yem giderleriyle bu işin sürdürülemeyeceğini belirtiyor. Bu süreci düzenlemesi gereken iktidar. Ancak iktidar, düşük alım fiyatları ve düşük ücretlerle piyasada ticari hareketi de kısarak sorunu derinleştiriyor"
Geçen yıl ocak ayına göre peynir fiyatlarındaki artışa dikkati çeken Gürer, "Peynir fiyatı çarşı, pazar ve markete göre değişiyor. Bazı markalı peynir fiyatları uçmuş durumda. Ortalama fiyatla satılan tulum peyniri, 2024’ün ilk aylarında 400 lira iken 590 liraya yükseldi. Markalı bir beyaz peynirin fabrika üretimi 400 lirayı aştı. Üretim şekline göre bu fiyatın üzerinde beyaz peynir fiyatları da var. Kaşar peynirinin fiyatı 350 liradan 490 liraya çıkarken, krem peynirin fiyatı ise yüzde 68,75 artarak 270 liraya yükseldi” dedi.
Gürer, 2024 ile 2025 yıllarının ocak aylarındaki kredi kartı harcamalarını karşılaştırıp, gıda ve market harcamalarındaki artışlara vurgu yaparak, "Vatandaş kredi kartıyla yaşamaya çalışıyor" ifadesini kullandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından enflasyon sepetinde yer alan temel peynir çeşitleri fiyatlarına bakıldığında, bu fiyatların gerçeklerle örtüşmediğini belirten Gürer, aynı markette ve aynı marka ürünler üzerinden yapılan karşılaştırmalarda TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının üzerinde fiyat artışları görüldüğünü ifade etti.
Gürer, TÜİK tarafından belirlenen peynir fiyatlarının halkın karşı karşıya olduğu ekonomik gerçekleri göz ardı ettiğini vurguladı. 2024 aralık ayında TÜİK’in belirlediği fiyatlara göre beyaz peynirin 146,4 lira, kaşar peynirinin 234,5 lira, tulum peynirinin 248,36 lira ve krem peynirinin 173 lira olarak açıklandığını belirterek, "Bu fiyatlarla nerede ürün satılıyor, TÜİK bunu açıklamalı ki vatandaş da gidip oradan alsın" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: