CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, hububat, patates, soğan, çay, şekerpancarı, meyve ve sebzede yaşanan sorunları, üreticilerle yaptığı görüşmelerde tarlada yerinde tespit etti ve konuya ilişki bir "tarım raporu" hazırladı.
Raporunda, AK Parti hükümetinin tarım ürünlerine yönelik düşük alım fiyat politikalarını sert bir dille eleştiren Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan tarımsal girdi maliyetlerinin bir yıl içinde yüzde 54 oranında artmasına rağmen açıklanan alım fiyatlarının üreticilerinin belini büktüğünü belirtti.
Gürer, buğdayın alım fiyatının yüzde 12 arttığını, arpa alım fiyatının ise sadece yüzde 3 oranında bir artışla tonunun 7250 olarak belirlendiğini vurgulayan Gürer, şöyle devam etti:
"Çukurova’da hasat bitti. İç Anadolu’da hasat devam ediyor. TMO alım koşulları ve depoya teslim ürün alımı çiftçiyi tüccarın eline bıraktı. Tüccar, fiyatı daha da aşağı çekti. Borçlu çiftçi, tarlada ürününü satmaya çalışıyor. İç Anadolu’daki kuru tarım alanlarında kuraklığın etkisi, önemli rekolte düşüşlerine neden oluyor. TÜİK, buğday için geçen yıla göre 1 milyon ton düşüş tahmin etti. Hasat sürecinde bu düşüş belirgin bir şekilde görülüyor. Çiftçi, tarım ilacı, gübre, tohum ve mazot fiyatlarındaki artışlarla ezilmiş durumda. TMO, alım fiyatını enflasyonu dikkate almadan belirliyor. Bu durum çiftçiyi hububat ekmekten soğutuyor. Doğal olarak ülke ithalata mecbur kalıyor. 100 gram simit 15 liraya kadar satılıyor. 1 kilo buğday ise bir yıllık emekle üretiliyor ve kilosu 9,25 lira."
- ÜRETİCİ HUBUBAT FİYATLARINA TEPKİLİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin farklı illerinde hububat üreticileriyle yaptığı görüşmelere göre; Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan alım fiyatlarına yönelik ciddi tepkiler olduğunu bildirdi.
Gürer, buğdayın maliyetinin sulu tarımda 13,39 lira, kuru tarımda ise 12,68 lira olarak gerçekleştiğini belirterek, açıklanan alım fiyatlarının üretim maliyetlerinin altında kaldığını ifade etti.
CHP’li Ömer Fethi Gürer, ithalat odaklı politikaların ülke çiftçisini zor durumda bıraktığını belirterek, 2024 yılının ilk beş ayında 3 milyon 520 bin ton ithal buğday getirildiğini ifade etti.
- ÇAYDA SORUN DEVAM EDİYOR
Gürer, Rize'de gerçekleştirilen mitingde çay üreticilerinin sorunlarını gündeme taşıdıklarını belirterek, çay üreticilerinin alım fiyatı beklentisinin en az 25 lira olduğunu ifade etti.
Hasat sürecinde fiyat artışı yerine Çaykur'un alım fiyatının altında tüccarların fiyat vermeye başladığını vurgulayan Gürer, "ÇAYKUR'un kota uygulamasıyla çay alımını 50 kilo ile başlayıp 25 kiloya kadar düşürmesi, çay üreticisini tüccara mahkum etti ve alım fiyatının yukarı değil aşağı doğru gitmesi, üreticilerin tepkisini artırdı. Kota ve kontenjan uygulamaları, üreticiyi zor durumda bıraktı. Üreticiler, maliyetin altında kalan fiyatlar nedeniyle tepkilerini sürdürmekte ve ithal ile kaçak çay sorunu durumu daha da kötüleştirmektedir." ifadesini kullandı.
- PATATESTE VE SOĞANDA SORUN
Gürer, raporunda, Niğde'nin farklı ilçelerinde patates üreticileriyle yaptığı görüşmelere yer vererek patates üretim sürecinin maliyetlerini ve çiftçilerin karşılaştığı zorlukları dile getirdi. Gürer, patatesin üretim süreci boyunca 13-14 kez sulandığını ve bu durumun üretim maliyetlerini artırdığını belirtti. Patatesin ortalama maliyetinin 9-10 lira olmasına rağmen, çiftçilerin ürünlerini tarlada 4-5 liraya satmak zorunda kaldığını ifade etti.
Gürer, kışlık patates konusunda sorun yaşanacağını belirtti ve Toprak Mahsulleri Ofisi ile Tarım Kredi Kooperatifleri'nin çiftçilerin patateslerini zarar etmeyecek şekilde satın alması yönünde bir planlama yapması gerektiğini bildirdi.
Gürer, ülkede 71 ilde 2,5 milyon ton soğan yetiştirilmesine rağmen bu yıl 1000 ton soğan ithal edildiğine ve erkenci soğanda oluşan düşük fiyatın bazı bölgelerde soğanın tarlada kalmasına neden olduğuna dikkat çekti.
Çiftçilerin gelir kayıplarını önlemek adına, iktidarın alım politikalarını gözden geçirmesi ve üreticilerin maliyetlerini göz önünde bulundurarak alım fiyatlarını belirlemesi gerektiğinı belirten Gürer, "Tarım Kanunu'na göre bu yıl bütçeden 411 milyar lira destek verilmesi gerekirken, 91 milyar lira destekle yetinildi. Çiftçilerin yalnızca bankalara olan kredi borcu 690 milyar lira oldu" ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: