CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin artan maliyetler, düşük alım fiyatları ve yetersiz destekler nedeniyle yaşadığı sorunların, tüccarla rekabet edebilecek bir yapıya kavuşacak kamu varlığı ve kooperatifler aracılığıyla çözülebileceğini ifade etti.
Gürer, yaptığı açıklamada, çiftçilerin borcunun son beş yılda yedi kat artarak 2020 yılında 111 milyar 216 milyon liradan 2025 yılında 822 milyar 366 milyon liraya ulaştığını belirtti.
Sadece 2024-2025 yılları arasında çiftçi kredi borcunun 214 milyar lira arttığına dikkati çeken Gürer, bu rakamlar, çiftçilerin tarımsal üretim için krediye bağımlı hale geldiğini gösterdiğini aktardı.
Gürer, borç sarmalının büyüdüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Çiftçimiz ürettikçe kazanması gerekirken, ürettikçe borçlanıyor. Tarım, çiftçinin alın teriyle ayakta durabilmesi gerekir; borçla değil. Bunun için ürünü üretirken ve satarken yanında onu destekleyecek kamucu anlayışa ve yeniden yapılandırılacak güçlü tarım kooperatiflerine ihtiyaç var. 2020 yılında ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 127 bin iken, Bakanlık bu sayının 2 milyon 700 bin kişi olduğunu ifade etmektedir. Son yıllarda ÇKS’li çiftçi sayısı her yıl değişkenlik göstermektedir. 2020 yılı çiftçi borçlarını hesaplarsak, 2020 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı bir çiftçinin ortalama borcu 52 bin 288 lira iken, 2025 yılında bu rakam tarım kesiminde kişi başına 304 bin 580 liraya ulaşmaktadır. Bu ortalama, çiftçi sayısının 2 milyon 700 bin kişi olarak dikkate alınarak değerlendirilmesiyle ortaya çıkan bir sonuçtur. Ancak, tarım kesimi ortalama borcu işletme yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Kredi borçlarında tarım kesiminde işletme büyüklüğüne göre kullanılan kredi miktarı da artmaktadır. Ortalama tarım kesimi kişi başına düşen borç miktarındaki bu artış, çiftçiler üzerindeki ekonomik baskının bir göstergesidir.”
Gıda kooperatifçiliğinin yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Gürer, şunları kaydetti:
"Tüccarla rekabet edebilecek ve üretilen ürünü değerlendirebilecek kooperatifler, günümüz koşullarına uygun şekilde yeniden oluşturulmalıdır. Çiftçi ve besicinin ihtiyacı olan ürünleri uygun fiyatla temin eden, üretilen ürünü işleyerek pazara sunan bir kooperatifçilik sistemine geri dönüş zorunluluktur. Geçmişte devasa kooperatifler oluşturulmuş ancak bu yapıların içi boşaltılmış ve işletmeleri yok edilmiştir. Yeni bir yasal düzenleme ile kooperatifçilik tarımda öncü hale getirilmelidir.
Çiftçilerimiz üretmek, tarlasını sürmek, besicilerimiz hayvanlarını beslemek ve ineklerini sağmak istiyor. Ama hepsinden önemlisi, bu emeğin karşılığında hak ettikleri kazancı almak istiyorlar. Ancak mevcut ağır yük altında üretim yapmaları her geçen gün daha da zorlaşıyor. Tarım sektöründeki sorunlar planlama, öngörü ve süreçlerin doğru yönetilmesi ile çözülebilir. AKP iktidarı, çiftçinin sesine kulak vermeli ve tarım politikalarını acilen gözden geçirmelidir."
Gürer, "Artan maliyetlere rağmen, 2025 yılı bütçesinde çiftçiye verilmesi gereken destekler yine yetersiz kaldı. Çiftçimiz, kendi çabasıyla ayakta kalmaya çalışıyor ancak bu durum bu yılın alım fiyatlarına da bağlı. Girdi maliyetleri düşürülmeden ve çiftçiye doğrudan destek sağlanmadan tarım sektöründeki sorunların önüne geçilmesi mümkün değil.” ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: