CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman, Köy İşleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, tahıl üretimindeki düşüşe dikkati çekerek, "Mevsim değişikliklerinin yanı sıra girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle üretimde ortaya çıkan sorunların rakamsal olarak da gün ışığına çıkması bu konuda yapılmamısı gerekenler olduğunu açıkça gösteriyor." dedi.
TÜİK’in Tarım ve Orman Bakanlığı verileri üzerinden yaptığı bitkisel üretimde tahıl üretiminde 2024 yılında yüzde 7,5'lik üretim düşüşü tahmin edildiğini belirten Gürer, bu tahminlerin yılda üç kez bu açıklandığını ifade ederek, mayıs tahminde yüzde 5,4 gerileme öngörülmüşken, aralıkta düşüş oranının 7,5'e yükseldiğini aktardı.
Buğdayda, mayısta yüzde 4,5 azalma beklenirken, aralıkta bu oranın yüzde 5,5’e çıktığını dile getiren Gürer, şunları söyledi:
"Arpa’da mayıs ayındaki üretim tahmininde yüzde 8,7 düşüş öngörülürken, aralık 2024’te oran yüzde 12’ye çıktı. Çavdarda mayıstan aralığa yüzde 11,5'den yüzde 15,7'ye yükseldi. Yulafta gerileme oranı yüzde 2,2'den yüzde 4,9'a çıktı. Mısırda ise mayısta yüzde 5,5 olarak tahmin edilen üretim düşüşü aralık ayında yüzde 10 şeklinde açıklandı. Mevsim değişikliklerinin yanı sıra girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle üretimde ortaya çıkan sorunların rakamsal olarak da gün ışığına çıkması bu konuda yapılmamısı gerekenler olduğunu açıkça gösteriyor."
Gürer, hububat üretiminin düştüğünü ve çiftçinin az üretime rağmen düşük fiyatla ürününü sattığını belirterek, "Peki düşük alım fiyatı uygulandığı 2024 yılı sonunda hem üretimi düşen hem fiyat düşük verilen ürünler için çiftçi ne kadar ekim yaptı bunu göreceğiz. Ciddi anlamda rekoltedeki düşüş daha fazla ithalat yapılmasına yo açacak. Yurt dışından ithal edilip un makarna yaptık diye övünmek yetmiyor. Tarımda bitkisel tarla ürünlerinde önemli bir düşüş dikkati çekicidir. Tahılda ithalatın kapısı açık tutuluyor. Bu gidiş, dışa bağımlılığı artırır. Gerekli önlemler alınmalıdır." dedi.Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı verileri üzerinden TÜİK tarafından mayıs ayında yapılan 2024 yılı tahmininde, sebze ürünleri üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 5,6 artarak yaklaşık 33,6 milyon ton olacağı tahmin edildiğini belirtti.
Sebzede üretim artışının tüketiciye yansımadığını vurgulayan Gürer, "Düşük alım fiyatı nedeniyle farklı ürünler toplanamadı ve tarlada kaldı. Sebzede üretim artışının yönetilememesi nedeniyle rafta ürün fiyatları düşmedi. Fiyat artışı, dar gelirlilerin istediği ürünü alabilmesine olanak sağlamadı. İşlenmiş, dondurulmuş ve katma değerli ürün olarak değerlendirilmesi mümkün olan ürünler, beceriksiz yönetimle değer bulmadı. Üretici üretti, ancak verdiğinin karşılığını alamadı” dedi.
Gürer, tahıl üretiminde 2024 yılında yaşanan düşüşün doğru okunması gerektiğine dikkati çekti. Tahıl ekim alanlarının daraldığını, verim ile sağlanan üretim artışının gerilemesi sonucu ithalata bağımlılığın giderek dile getiren Gürer, “Buğday gibi ürünlerin ithalat yoluyla karşılanması halinde dışa bağımlılık artar. Bu ürünü temin edemediğimizde önemli sıkıntılar oluşur. Buğdayda olsun, kendi kendimize yetecek boyutta bir süreç yönetilsin” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: