CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, süt piyasasında bahar aylarından bu yana devam eden belirsizlik ve kırılganlığın, besicileri olumsuz etkilediğini, sanayicilerin fiyat kırma girişimlerinin süt üreticilerini zorladığını bildirdi.
Gürer, yaptığı açıklamada, süt piyasasındaki belirsizliklerin ve kırılganlıkların besicileri ciddi şekilde olumsuz etkilediğini ifade etti.
Bahar aylarından bu yana süt piyasasında yaşanan belirsizliklerin, besicilerin yaşamını zorlaştırdığını vurgulayan Gürer, "Son ekonomik krizle birlikte tüketim ve alışveriş alışkanlıklarının değişmesi, üretimde talep daralmasına yol açtı. Bu daralma, sanayicilerin süt alımlarında fiyat kırma girişimlerine neden oluyor. Sanayiciler, iç pazardaki daralmanın yanı sıra turizmde de beklenen satış rakamlarını yakalayamadıkları için bu durumun bedelini besicilere ödetmeye çalışıyorlar." ifadesini kullandı.
Gürer, yem fiyatlarındaki artışın da üreticileri zor durumda bıraktığını vurgulayarak, "İthal yem fiyatları sürekli zamlanıyor ve bu durum üreticileri büyük bir sıkıntıya sokuyor. 50 kilogram süt yeminin fiyatı 600 lirayı geçti." değerlendirmesini yaptı.
Gürer, süt piyasasında yaşanan mevsimsel artışın ardından sanayicilerin mevcut sütleri kalite, katkı maddesi, koku ve tat gibi nedenlerle almaktan kaçındığını belirterek, şunları kaydetti:
"Sanayiciler, mevsimsel süt artışını bahane ederek fiyatları olabildiğince düşük tutuyor ve üreticiden doğrudan ürün almayı daraltıyor. Bunun yerine, aracı süt müteahhitleri aracılığıyla ucuza süt almayı tercih ediyorlar. Hava sıcaklıkları, hayvanların süt verimini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle ağustos ayında bir süt krizi yaşanma ihtimali oldukça yüksek. İklim değişiklikleri ve aşırı sıcaklar, hayvanlarda verim kaybına neden oluyor ve ülkemizdeki ahırların çoğu hayvan refahını sağlama konusunda yetersiz. Bu durum, ağustos ayında sütte önemli bir düşüş yaşanmasına yol açabilir. Bu sorunlara yönelik çözümler üretilmeli."
Gürer, 21 Ocak’ta çiğ süt tavsiye fiyatının litresi 11,50 kuruş iken, mayıs ayında 14.65 kuruşa yükseltildiğini bildirerek, "Ancak, Niğde bölgesinde bu fiyat halen 12,30 kuruş olarak uygulanıyor. 1 Mayıs 2024 itibarıyla geçerli olan süt alım fiyatı iki aydır uygulanmadığı gibi, uygulanmasına yönelik bir belirsizlik de sürmektedir.” ifadesini kullandı.
Süt tozu ithalatının acilen durdurulması gerektiğini belirten Gürer, şöyle devam etti:
"Tereyağı ve peynir üreticilerini koruyacak, aynı zamanda sanayiciyi de zor durumda bırakmayacak politikalar geliştirilmelidir. Hayvan refahını sağlayacak yatırımlara ağırlık verilmeli ve özellikle önümüzdeki dönemde sütte oluşacak düşüş göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınmalıdır. Süt arzı düşerse, peynir, kaşar, yoğurt ve raflardaki sütün fiyatı artacaktır. Şu anda bazı bölgelerde, litresi 40 liradan ambalajlı süt satışı yapılmaktadır.
Günlük politikalarla süreç sürdürülüyor ve bu politikaların en büyük sorunu, besicilerin ve süt inekçiliği yapanların sorunlarına çözüm getirilmemesi. Bu durum, hayvanların kesime gitmesine neden oluyor. İthal hayvanlarla kısmi bir rahatlama sağlanmış gibi görünse de yem fiyatlarındaki artış devam ederse ve çiğ süt fiyatı enflasyona karşı korunamazsa, sıkıntılar daha da artacaktır. Bu durumu başta Tarım ve Orman Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı olmak üzere yetkili makamların duyması gerekir."
Yorumlar
Kalan Karakter: