CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in, Türkiye genelindeki orman yangınlarına dair hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıtladı.
Gürer’in basın biriminden yapılan açıklamaya göre, Milletvekili Gürer, soru önergesi ile Türkiye genelinde orman yangınlarına karşı alınan tedbirleri ve yaşanan tahribatı detaylandırmayı amaçladı.
Fethi Gürer’in Bakan Yumaklı’ya yönelttiği sorular şöyle:
“Türkiye’de 2024 yılında kaç orman yangını meydana gelmiştir?
Bu yangınlar sonucunda hangi illerde kaç hektarlık orman alanı zarar görmüştür? Bu zararın illere göre dağılımı nasıldır?
Orman yangınlarının çıkış nedenlerine göre sayısal dağılımı nasıldır?
Türkiye’nin orman yangınlarına müdahalede araç kapasitesi nedir? Hangi tipte ve kaç adet kara ve hava aracı bulunmaktadır?
Türkiye’nin mevcut orman yangınlarını önlemek ve müdahale etmek için stratejileri ve politikaları nelerdir?
Gelecekte orman yangınlarının riskini azaltmak için planlanan önlemler veya yatırımlar nelerdir?””
Tarım ve Orman Bakan İbrahim Yumaklı, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına verdiği yanıtta, yangınlarla mücadelede kullanılan ekipmanları ve görevlilere ait sayısal verileri açıkladı.
Yumaklı, yanıtta, “2024 yılında ülke genelinde 105 adet helikopter, 27 adet uçak ve 14 adet İnsansız Hava Aracı (İHA) orman yangınlarıyla havadan mücadele kapsamında kullanılmak üzere hazırlanmıştır. 184’ü akıllı kule olmak üzere 776 gözetleme kulesi, 1686 arazöz, 2655 ilk müdahale aracı ve 831 iş makinesi bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ayrıca orman yangınlarıyla mücadelede 15 bin 500 yangın işçisi, 4 bin teknik personel, 5bin 500 orman muhafaza memuru ve yaklaşık 130 bin gönüllü bulunduğunu belirtti.
Yumaklı, yangın riskini azaltmak için yol kenarı bakımlarının yapıldığını ve yıl boyunca halkın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalara devam edildiğini belirtti. “14.617 köyde 296.464 köylü vatandaşımıza, 34 bin 560 çoban, avcı ve arıcıya, 5 bin 993 okulda 657 bin 483 öğrenciye, yöresel etkinliklerle 164 bin 132 vatandaşa, 259 bin 761 kamu görevlisine ve 24 bin 520 askeri personele orman yangınlarıyla ilgili farkındalık eğitimi verilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı, ayrıca hava ve kara araçlarının yangınlara daha kısa sürede ve daha etkin bir şekilde müdahale edebilmesi için inşa edilen 4 bin 744 havuz ve göletin kullanıma hazır hale getirildiğini, yangınlara müdahale edecek şekilde arazözler, ilk müdahale araçları ve ekiplerin 1600 farklı noktada konuşlandırıldığını belirtti.
– “TÜM SORULARA AÇIK YANIT VERİLMEDİ”
Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlarının tüm sorulara açık yanıt olmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:
“Bakan, tüm soruları yanıtlamaktan kaçınmış. Yanan orman alanı, ağaç sayısı, yangın çıkış nedenleri gibi önemli veri sorularını yanıtsız bırakıp daha çok yaptıklarını anlatmış. Yapılanlar da orman yangınlarını bu yıl da önlemeye yetmedi. Binlerce dönüm alanda binlerce ağaç yanmadı, önlenemedi. Önemli orman alanları yok oldu. Orman yangınlarıyla mücadelede çeşitli araç ve ekipmanların kullanılması ve müdahaleyle orman yangınlarını söndürmede alınan sonuçlar Bakan’ın yanıtında yok. 2024 yılında yaşanan orman yangınları, bu bağlamda daha alınması gereken önlemler olduğunu gösteriyor. Bakan Yumaklı’nın verdiği yanıta göre, orman yangınına müdahalede kullanılan araç gereç sayısında düzelme sağlanmış; ayrıca Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS) gibi teknolojik çözümler de çalışmalara dahil edilmiş. Ancak, bu teknolojik gelişmelere rağmen ormanlarımızda yangın nedeniyle yaşanan büyük tahribatların devam etmesi, mevcut stratejilere ek yöntemlerin gerekliliğine işaret etmektedir. Yangın riskinin azaltılması için daha köklü ve etkili stratejilere ihtiyaç duyulmaktadır. Binlerce ağacın bu yıl orman yangınlarıyla yok olduğu gerçeği göz ardı edilemez.”