CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, pazarda kilosu 20 liradan satılan kuru soğanın, birçok üreticinin elinde kaldığını ve 30-40 kuruşa hayvan yemi olduğunu söyledi.
Gürer, Niğde ve Bor ilçesi arasında bir depoda, satışa sunulamayacak hale geldiği için hayvan yemi olarak satılma noktasına gelen tonlarca soğan çuvalları önünde yaptığı açıklamada, patates ve soğanda üreticilerin yaşadığı sorunlara dikkati çekti.
Patates ve soğanın bir evin en önemli ihtiyaçlarından olduğunu vurgulayan Gürer, "Patates ve soğan çiftçisi ürettiklerinden yeterli fayda sağlayamıyor. Patatesi 3 lira civarında bir fiyatla satamıyorlar. Soğanda ise mevsimsel değişimlerle birlikte depoda ürün erken çillendiği için ıskartaya çıkan ürün çoğalıyor. Tonlarca soğan, çöp haline geldi. Şimdi bu soğanlar 30-40 kuruşa hayvan yemi olarak satılıyor” dedi.
Hem üreticilerin hem de tüketicilerin yaşadığı sıkıntılara işaret eden Gürer, “Doğru bir planlama yapılıp çöp olan soğanların çillenmesi önlenseydi, markette soğan 20 lira yerine daha düşük bir fiyata satılabilir ve yurttaşlar da bu ürüne daha uygun bir fiyatla ulaşabilirdi. Ama tablo ortada, tarımda üretiyoruz, ürettiğimizi değerlendiremiyoruz. Üreticimiz sorun yaşıyor, vatandaş ise pahalıya ürün alıyor. Bu sorunu çözmesi gereken Tarım ve Orman Bakanlığıdır, iktidardır" diye konuştu.
Farklı bölgelerde yetişen soğanın, patates kadar üretenini zora sokmasa da market fiyatlarının 20 liradan aşağı düşmediğini vurgulayan Gürer, şunları kaydetti:
"Depolanan soğanlar çillenmeye başlayınca üretici, ürünü ayrıştırmak zorunda kaldı. En azından ayrıştırdığı bir bölümünü satabilmiş ama son günlere kadar iyi giden havalar ile depoda soğanlar yeniden yeşillenmeye başlayınca, satılamaz noktaya gelmiş ve hayvan yemi olmuştur. Çiftçi ile konuştum. Niğde yanında Sivas’ta da ekim yaptığını, patates de ektiğini ve patates zararının soğana göre daha fazla olduğunu anlattı. Iskarta hale gelen tonlarca soğanı hayvan yemi olarak satmak zorunda kaldığını belirtti. Bu ıskarta ürünler ile piyasa dengesi de bozuluyor. Türkiye, 2024 yılında çok sayıda üründe yaşanan israfın 2025 yılında depolanan üründe de sürdüğünü gösteriyor."
Yorumlar
Kalan Karakter: