CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı kararıyla sulama suyu sıkıntıları dikkate alınarak gidilen düzenlemelere ilişkin sulun daha akılcı kullanılmasını önerdi.
Gürer, yaptığı açıklamada, 2024 yılı TÜİK Bitkisel Üretim Tahmin verilerine göre mısır üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olacağının açıklandığını belirtti.
Yıl sonunda verilerin netleşeceğini vurgulayan Gürer, "2023 yılı ekimiyle rekor seviyeye ulaşıldığı, Bakanlık verilerine göre 9 milyon ton üretim gerçekleştiği ifade edilmişti. Bu süreç, fiyat artış hızının yavaşlamasını sağlamıştı. Üretimde Konya, Şanlıurfa ve Adana ilk sıralarda yer alırken, Niğde de önemli bir ekim alanına erişmişti." ifadesini kullandı.
Kendi kendine yeterliliğin bu süreç sonunda yüzde 85,8’e kadar çıktığına dikkati çeken Gürer, şunları kaydetti:
"Yem sanayi önemli ölçüde mısır kullanıyordu. 9 milyon 119 bin dekara kadar tarım alanı genişledi. Buna rağmen, 2 milyon 697 bin ton ithal mısır bir yılda ülkemize getirildi. Ukrayna ve Rusya’dan ithalat sağlandı. 2024 yılında TMO, mısır alım fiyatını açıklamadı. Mısır fiyatının piyasada bir önceki yıla göre katlanması, iktidarı yeni bir karar almaya sevk etti.
Cumhurbaşkanlığı kararıyla mısır ithalatında gümrük vergisi düşürüldü. 2024 yılının sonuna kadar mısır ithalatında yüzde 135 olan gümrük vergisinin %5 oranında uygulanacağı açıklandı. Ayrıca, 1 milyon ton mısır ithali için 31 Aralık'a kadar geçerli bir düzenleme getirildi. Böylece iktidar, çiftçinin ürününü değerinde satmasının önünü kesip yem sanayicilerinin yolunu açtı. Ancak sanayicinin yem fiyatlarındaki artışına ise iktidar seyirci kaldı."
Gürer, Cumhurbaşkanlığı kararıyla bu kez sulama suyu sıkıntıları dikkate alınarak yeni düzenlemelere gidildiğini belirterek, "Bu süreçte mısır ithalatının artıp artmayacağı, alınan kararın uygulanması sürecinde görülecektir" dedi.
CHP'li Gürer 11 ile bağlı 52 ilçede münavebeli ekim kapsamında bir düzenlemeye gidildiğini aktararak, şöyle devam etti:
"İlk kısıt getirilen ürün mısır oldu. Cumhurbaşkanlığı kararıyla su kısıtı desteğinin uygulanacağı iller ve ilçeler açıklandı. Suyun giderek sorun haline geldiği bölgeler için bir düzenleme getirildi. Uygulamanın yansımasını gelecek yıllarda göreceğiz.
Cumhurbaşkanlığı kararına göre:
Aksaray: Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Merkez, Sultanhanı
Ankara: Bala, Haymana, Gölbaşı, Şereflikoçhisar
Eskişehir: Alpu, Beylikova, Çifteler, Mahmudiye, Mihalıççık, Sivrihisar
Hatay: Kumlu, Reyhanlı
Karaman: Ayrancı, Kazımkarabekir, Merkez
Kırşehir: Boztepe, Mucur
Konya: Akören, Akşehir, Altınekin, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Halkapınar, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Tuzlukçu
Mardin: Artuklu, Derik, Kızıltepe
Nevşehir: Acıgöl, Derinkuyu, Gülşehir
Niğde: Altunhisar, Bor, Çiftlik, Merkez
Şanlıurfa: Viranşehir"
Mısırın, ciddi su tüketimi olan bir ürün olduğunu dile getiren Gürer, "Farklı ürünlerde de kuraklık ve derinleşen yeraltı suyu sorunları artış gösteriyor. Bilim insanları su fakiri olduğumuzu ve önlem alınması gerektiğini ifade ediyor. Ancak AKP iktidarları bu bağlamda yeterli önlemleri almadı. Yüzey suları boşa akıtılmamalı, Akdeniz ve Karadeniz’e akan suların Orta Anadolu’ya yönlendirilmesi için daha çok proje üretilmelidir. Yeraltı barajları dahil her tarım bölgesi için göletler oluşturulmalı, yağmur ve atık sular doğru ve faydalı biçimde yönetilmelidir" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: