CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kadın tarım işçilerinin sorunlarının belirlenmesi ve çalışma şartlarının düzenlenmesi için Meclis araştırması istedi.
Gürer, yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarım sektöründe çalışan kadınların yaklaşık yüzde 80’inin ücretsiz aile işçisi statüsünde olduğunu belirtti.
Bu kadınların, düzenli bir gelir elde edemediğini, sigorta primlerinin ödenmediğini vurgulayan Gürer, emeklilik haklarından da mahrum kaldığını anlattı.
Kadınların, tarlada sabahın erken saatlerinden akşam geç saatlere kadar çalıştığını, aynı zamanda ev içi sorumlulukları da taşıdığını ve çift yönlü emek sömürüsüne maruz kaldığını bildiren Gürer, şunları kaydetti:
"Tarımda çalışan kadınların büyük çoğunluğu sigortasızdır. Tarım işçisi kadınların yalnızca yüzde 6’sının sosyal güvencesi bulunmaktadır. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlar, erkeklere oranla yüzde 30-40 daha düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır. Kadın işçiler, özellikle aile tarım işletmelerinde erkekler tarafından yönlendirilen karar mekanizmalarına dahil edilmemekte, ekonomik haklar konusunda baskıya maruz kalmakta ve kendi kazançlarını yönetme konusunda söz sahibi olamamaktadır."
Gürer, Türkiye genelinde tarım sektöründe istihdam edilen 6 milyon 745 bin kişinin yüzde 51,8'inin (3 milyon 496 bin kişi) ücretsiz aile işçisi olarak çalıştığını dikkati çekerek, bu ücretsiz aile işçilerinin yüzde 73,7'sini (2 milyon 578 bin kişi) kadınların oluşturduğunu aktardı.
Tarım sektöründe çalışan kadınların maruz kaldığı mobbing ve psikolojik taciz vakalarına dair spesifik istatistikler sınırlı olmakla birlikte, genel olarak Türkiye'de çalışan kadınların yüzde 40'ının işyerinde psikolojik tacize uğradığının belirtildiğini kaydeden Gürer, bu oranın, tarım sektöründe de benzer veya daha yüksek seviyelerde olabileceğini vurguladı.
- KIRSALA DÖNEN KADINLARIN SİORTASI DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALI
Gürer, kırsala dönen genç ve kadınların sigortasının devlet tarafından karşılanmasını önerdiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Ücretsiz aile işçisi statüsünün kaldırılması ve kadınların emeklilik haklarının güvence altına alınması için sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi, prim ödemelerinin devlet destekli olarak düzenlenmesi; kadın tarım işçilerinin örgütlenmesi ve sendikalaşmasının teşvik edilmesi; kadın emeğinin güvenceli hale getirilmesi için denetimlerin sıkılaştırılması ve tarım sektöründe asgari ücret uygulamalarının cinsiyet eşitsizliği gözetilmeksizin düzenlenmesi; kırsalda çalışan kadınlara yönelik eğitim ve farkındalık projelerinin artırılması; kadın tarım işçilerinin iş sağlığı ve güvenliği konularında desteklenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi; kadına yönelik ayrımcılıkla mücadele kapsamında tarım sektöründe mobbing ve psikolojik baskıyı önlemeye yönelik yasal düzenlemelerin getirilmesi amacıyla bu konuda Anayasa’nın 98., İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ederim."
Yorumlar
Kalan Karakter: