CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbahim Yumaklı'nın yanıtlaması talebiyle ilaç kalıntılarına ilişkin sorular yöneltti.
Gürer'in basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Fethi Gürer, Bakan Yumaklı'ya "Bakanlık tarafından yürütülen gıda güvenliği farkındalığım artırmaya yönelik üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan çalışmalar hedeflenen sonuca ulaşmış mıdır?" diye sordu.
Türkiye genelinde gıda güvenliği laboratuvarlarının bölgelere göre dağılımının nasıl yapıldığını soran Gürer, Yumaklı'ya şu soruları da yöneltti:
"Hangi bölgelerde laboratuvar kapasitesi eksiklikleri tespit edilmiştir ve bu laboratuvarlar hangi içerikleri incelemektedir?
Resmi gıda denetimlerinde yapay zeka veya veri analizi gibi yeni nesil teknolojilerin kullanımı hangi aşamadadır ve bu teknolojilerin entegrasyonu ne kadar başarılı olmuştur?
Türkiye'nin gıda güvenliği uygulamaları, Avrupa Birliği'nin mevcut gıda güvenliği standartlarına göre hangi eksiklikleri barındırmaktadır? Bu eksikliklerin giderilmesi için Bakanlık tarafından atılan adımlar ne kadar etkili olmuştur?
İklim değişikliği, Türkiye’deki tarımsal üretimden kaynaklanan gıda güvenliği sorunlarım nasıl etkilemektedir ve bu zararlar ölçümlenmekte midir?
Pestisit kontrol analizleri yapabilecek toplam laboratuvar sayısı nedir, bu laboratuvarların yıllık analiz kapasitesi ne kadardır ve son aylarda yurt dışına gönderilen ve pestisit nedeniyle geri dönen ürünlerin miktarı ne kadardır?"
Bakan Yumaklı da gıda güvenliği denetimlerinin 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti.
Gıda işletmelerinin hijyen kurallarına uymakla yükümlü olduğunu ve otokontrol sistemleri, izlenebilirlik, hijyen standartları gibi konularda sorumluluk taşıdıklarını bildiren Yumaklı, Türkiye genelinde 41 kamu gıda kontrol laboratuvar müdürlüğü bulunduğunu ve bu laboratuvarların sadece bulundukları illerde değil, farklı bölgelerden gelen numuneleri de analiz ettiğini aktardı.
Gıda denetimlerinde yeni nesil teknolojilerin kullanımına ilişkin soruya yanıt veren Yumaklı, “Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) adı altında web tabanlı bir yazılım kullanılıyor. GGBS ile işletmelerin kayıt işlemleri, resmi kontroller, numune alma süreçleri, idari yaptırımlar ve ithalat-ihracat işlemleri kayıt altına alınıyor" ifadesini kullandı.
Gürer’in, pestisit analizleri yapabilecek laboratuvar sayısı ve pestisit nedeniyle geri dönen ürünlerin miktarına ilişkin sorularına yanıt veren Yumaklı, Türkiye genelinde 20 kamu ve 51 özel gıda kontrol laboratuvarının pestisit analizi yapma yetkisine sahip olduğunu ifade etti.
Yumaklı, 186’dan fazla ülkeye ihracat yapan Türkiye’nin, risk esaslı resmi kontrollerle bildirim alınan ürünlerin denetimlerini sıklaştırdığını vurgulayarak, pestisit kalıntısı nedeniyle geri dönen taze meyve ve sebze ürünlerine yönelik, ihracatçı firmalara bir yıl boyunca yüzde 100 pestisit analizi zorunluluğu getirildiğini bildirdi.
Türkiye’de pestisit kalıntı oranının son üç yılda yüzde 35 azaldığını, Avrupa Birliğinin Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bildirimlerinin ise yüzde 54 düştüğünü aktaran Yumaklı, bu konuya büyük önem verdiklerini kaydetti.
Verilen yanıtları değerlendiren Gürer de gıda güvenliği konusunda denetimlerin daha sıkı ve şeffaf yürütülmesi gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Ülkemiz, 21 üründe arz açığı yaşarken, ihraç ettiği ürünlerde ise AB ülkelerinden iade edilen ürünlerle karşılaşılmaktadır. Bu durumun, ülkemiz ürünlerinin yurt dışı pazarında sorun yaratmaması için daha sıkı denetim gerektirdiği açıktır. AB kriterlerine uygun ürün ihraç eder noktada olmalıyız. Sıfır soruna ulaşana kadar bu bağlamda çalışmalar artırılmalıdır. Bir ülkede ortaya çıkan bir sorun, tüm ülke gümrüklerine bildirildiğinden denetimler daha dikkatli yapılmaktadır. Ülkemizin ithal ürünlerinde de aynı sıkılıkta denetimler uygulanmalıdır. Sağlıklı gıda temini konusunda sorumluluk iktidardadır ve bu bağlamda yazılı açıklamalar veya demeçler yerine, uygulamalar sorunsuz hale getirilmelidir."
Yorumlar
Kalan Karakter: