CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin ithal ettiği tüm ürünlerin pırıl pırıl, tertemiz geçmesinin düşündürücü olduğunu bildirdi.
Gürer, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 21 üründe arz açığı yaşarken, ticari ilişki kapsamında 100’den fazla üründe ithalat yaptığını belirtti.
İlgili bakanların, ithalatçıların kimler olduğu, ürünlerin nereden getirildiği ve alış fiyatlarının ne olduğu sorularına ticari sır kapsamında yanıt vermediğini aktaran Gürer, ithal gıda ürünlerini denetlemenin, iktidarın sorumluluğunda olduğunu kaydetti.
Gürer, Türkiye’nin 1 Ocak-3 Mart arasında Avrupa Birliğine (AB) ihraç ettiği gıda ürünler için 84 bildirim yapıldığını belirterek, "Bu veriler, Türkiye'nin AB ülkeleri arasında en çok bildirim alan ülke olduğunu ortaya koyuyor. Aynı dönemde tüm Avrupa genelinde yapılan toplam 755 bildirimin yüzde 11'inden fazlası Türkiye için yapıldı." ifadesini kullandı.
Türkiye’nin ithal ettiği ürünlerin sorunsuz olmasına da dikkati çeken Gürer, şöyle devam etti:
"Farklı ülkelerden Türkiye’ye ithal edilen ürünlerde böyle sorunlar var mı, hiç iade edilmiş mi diye araştırmak istedik. Bu araştırmalarımızın sonucunda gördük ki farklı ülkelerde iade edilmiş ürünler, ülkemizde hiçbir sorun olmadığı tespit edilip giriş yapmıştır. Örneğin, Türkiye'ye İran'dan 23 bin 153 ton hurma ithal edilmiştir. Türkiye'ye gelen hurmalarla ilgili herhangi bir sorun saptanamamış; ama aynı dönemde Slovenya, İran'dan ithal ettiği hurmalarda norovirüs tespit ederek iadeye karar vermiştir. Keza Lüksemburg, İtalya'dan mısır unu ithal etmiştir. Bu mısır ununda olmaması gereken madde tespit edilerek iade edilmiştir. Türkiye ise aynı dönemde İtalya’dan 34 ton mısır unu ithal etmiş, ancak Türkiye'de bu ürünün doğrudan geçişi sağlanmıştır."
Gürer, "Fransa, Belçika’dan ithal ettiği çikolatalarda olumsuzluk raporu vererek iade ederken, Türkiye aynı dönemde 116 ton çikolata aynı ülkeden ithal etmiş ve herhangi bir sorun saptanmamış” dedi.
Brezilya’dan ithal edilen 868 ton karabiberin Türkiye’de sorunsuz kabul edildiğini ancak Almanya’nın Brezilya’dan ithal ettiği karabiberde seviye aşımı belirlendiğini dile getiren Gürer, Amerika’dan ithal edilen bademlerde Almanya’nın aflatoksin bulup iade ettiğini, Türkiye’nin ise aynı dönemde ithal ettiği 20 bin 604 ton bademde herhangi bir sorun bulunmadığını söyledi.
Peru’dan ithal edilen kahvede Belçika’nın mineral yağ tespit ederek iadeye karar verdiğini anımsatan Gürer, Türkiye’nin aynı dönemde ithal ettiği 313 ton kahvede herhangi bir sorun bulunmadığını ifade etti.
Gürer, "100’ü aşkın ülkeden farklı ürün ithalatı sorunsuz bir şekilde kabul edilirken, son aylarda ihraç ettiğimiz ürünlere yönelik dikkat çekici olumsuz bildirimlerin alınması da değerlendirilmesi gereken bir durumdur." ifadesini kullanrak, şunları kaydetti:
"Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerde sıklıkla sorun yaşandığını, buna karşın ithal ürünlerde patates tohumu dışında ceviz, badem, ayçiçek tohumu, kahve, hurma ve çikolata gibi ürünlerle ilgili kamuoyuna yansıyan ya da AB yem ve gıda alarm sistemine takılan herhangi bir bildirim bulunmaması, pürüzsüz bir tablo ortaya çıkması dikkati çekicidir. Türkiye'nin şu anda ihraç ürünlerde sicili bozukken, ithal ettiği tüm ürünler pırıl pırıl, tertemiz geçmektedir. Bu durum, acaba Türkiye'nin veriler üzerinden değerlendirilmesinde Avrupa Birliği’ne göre daha mı esnek, daha mı kontrolsüz olduğu sorusunu akla getiriyor. Yoksa gerçekten Türkiye'ye gelen bütün ürünler sorunsuz mu?"
Yorumlar
Kalan Karakter: