CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, pestisit ve aflatoksin içeren, yurt dışından iade edilen ürünler konusunda iktidarın sorumluluğuna dikkat çekti.
Gürer, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, bir ürünün gümrükte belirlenen sınırların üzerinde pestisit veya aflatoksin içermesi durumunda, Avrupa Birliği Yem ve Gıda için Hızlı Alarm Sistemi’ne bildirim yapıldığını ifade etti.
Bu sistem kapsamında her ülkenin daha sıkı denetim uyguladığını belirten Gürer, son iki yılda AB ülkelerinde 10 bin bildirimin pestisit ve aflatoksin içeren ürünler için yapıldığını vurgulayarak, “Bu bildirimin 853’ü Türkiye’den kaynaklanmıştır. Bu durum, ülkeyi yönetenlerin gerekli önlemleri alması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor” dedi.
Tarım zehirlerinin insana, doğaya, toprağa, faydalı canlılara, suya ve havaya doğrudan zarar verdiğini dile getiren Gürer, “Tükettiğimiz gıda ile zehirlenmememizi sağlamak iktidarın görevidir” ifadesini kullandı.
“Tarımda sorunlar bir değil, bin tane” diyen Ömer Fethi Gürer, pestisit kalıntıları nedeniyle ihraç edilen ürünlerin geri dönmesinin ciddi bir sorun olduğuna dikkati çekti.
Sorunun çiftçilerden kaynaklanmadığını vurgulayan Gürer, kullanılan pestisitlerin ruhsatlı ürünler olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Ruhsatlandırılmış ilaçlarda yapılan incelemeler sonunda ortaya çıkan bu durum, ürün iadesini gerektiriyorsa, insan sağlığına zararlı olan bu ilaçların ruhsatlandırılmaması ve Türkiye’de satışına izin verilmemesi gerekir. Avrupa Birliği uyum yasaları sürecinde, 2006 yılından sonra Türkiye bu konuda hassasiyetini artırdı ve belli oranda pestisitin Türkiye’de yasaklanması sağlandı. Ama bu yeterli olmadı.Avrupa Birliği yem ve gıda için hızlı alarm sistemine takılan ürünlerimiz nedeniyle Türkiye, ihracatçı bir ülke olarak önümüzdeki süreçte sorunlar yaşayabilir. Bir ülkede ortaya çıkan pestisit kalıntısı, diğer ülkelerde de anında görülebiliyor ve Türkiye’nin gönderdiği ürünler gümrüklerden dönmeye başlıyor. Gümrüklerden dönen ürünlerin Türkiye’de tekrar incelendiği belirtiliyor.”
Gürer, pestisit kalıntısı nedeniyle gümrüklerden dönen ürünlerin imha edildiği söylense de toplumun buna güvenmediğine dikkati çekerek, “Nedeni de şu: O gönderilen ürünün üretildiği alanlardaki ürünler, Türkiye pazarında satılabiliyor. Türkiye laboratuvarlarında bu ürünler inceleniyor ancak gönderilen ürünün Türkiye’de piyasaya sürüldüğü iddiaları var. Zaman zaman bu iş için gönüllü olan takipçiler, yaptıkları kontrollerde pestisit kalıntılarını Türkiye’deki marketlerdeki bazı ürünlerde ortaya çıkıyor.” diye konuştu.
Gürer, dünyada her yıl 385 milyon insanın pestisitlerden zehirlendiğini belirterek, Türkiye’de kullanılan 60 bin ton pestisitin hem sağlık hem de ekonomik açıdan ciddi sonuçlar doğurduğunu ifade etti.
Avrupa ile kıyaslama yapan Gürer, Türkiye’de dekara 27 kilogram pestisit kullanılırken Avrupa’da bu oranın 18 kilograma kadar düştüğünü söyledi.