CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, fahiş fiyatı Cumhurbaşkanı'na yakın ticaretle uğraşanların yaptığını belirterek, "Fahiş fiyat boykot çağrısı yerine yakınınızda iş insanlarına fiyatları düşürün çağrısı yapın” ifadesini kullandı.
Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "fahiş fiyata boykot" çağrısının kulağa hoş geldiğin dikkati çekerek, "Gübrede fahiş fiyatı kimler yapıyor? Gübrede üç tane etkili isim var. Birincisi, Eti Gübre. Cengiz Holding DAP gübre üretiyor, Mehmet Cengiz. İkincisi, Yıldız Holding, Fehmi Yıldız. Sayın Cumhurbaşkanı, araç içinde kapalı kaldığında hastaneye ilk koşan kişidir. Üçüncüsü, Gübretaş Tarım Kredi Kooperatifi. Sayın Cumhurbaşkanı, fahiş fiyatı boykot edin demeyin. En yakınınızda, Türkiye'de gübre işini yapan üç şirketin yöneticilerini çağırın. 'Bu nedir?' diye bir hesap sorun.” çağrısında bulundu.
2020 yılında DAP gübrenin ton fiyatının 2 bin140 lira olduğunu vurgulayan Gürer, şunları kaydetti:
"Şimdi ise 25 bin 200 lira olmuş. Bu nasıl iş? Sayın Cumhurbaşkanı, partinizin üyesi olup da şu anda fahiş fiyatla ürün satanlara çağrıda bulunanlara, 'Hakkımı helal etmiyorum,' deyin. Hem partinizin üyesisiniz hem de bu fahiş fiyatlar ne diye sorarsanız, Türkiye'de göreceksiniz ki aracılık ve ithalat yapanlar dahil, önemli ölçüde fiyatların geriye gelmesinin yolu açılacak. 'Fiyatı boykot edin,' demeyin. Bu fiyatı yaratanlara, 'Fiyatınızı geri çekin,' deyin. Çünkü bir kesim, bir eli yağda bir eli balda, haksız kazanç dahil bu sistemden besleniyor. Bir kesim ise sadece çekiyor."
Gürer, çiftçiyi topraktan küstürmemek için çiftçiye desteklerin gerçekçi olarak verilmesi yanında, bu fahiş fiyatların önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bir bölgede, bir dönüm kuru tarımda 140 kilogram buğday alıyorsunuz. Sulu tarımda ise 500 veya 800 kilogram aralığında verim alıyorsunuz. Böyle olunca da sulu tarımı geliştirmek lazım. Sulu tarımda gübre kullanımı dekara 85 kiloyu buluyor. Bu nedenle sulu tarımda gübre sarfiyatı artıyor. Eğer verim olacaksa, üretim olacaksa mutlaka gübre olacak. Eğer olmazsa, gıda da önümüzdeki süreç sorunlu ve sıkıntılı olmaya gebe. Bu da daha çok ithalat demek. Sayın Cumhurbaşkanının, 'Fahiş fiyatı boykot edin,' yerine, 'Fahiş fiyatla ürün satanları, bu süreçte ürünlerinizin fiyatlarını geriye çekin,' çağrısı yapmasının daha doğru ve mantıklı olduğunu düşünüyorum."
Yorumlar
Kalan Karakter: