CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, gübre ve yem gibi temel girdilerde sübvansiyon uygulanması gerektiğini belirterek, "Yüzde 50'sini Bakanlık, yüzde 50'sini çiftçi ve besici karşılamalıdır. Akaryakıtta tarım kesimi için verilen mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır." dedi.
Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi, sektördeki ekonomik daralma ve üretim kayıplarına dikkati çekti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Devlet Su İşleri'nde düzenlenen 2024 yılı değerlendirme ve 2025 yılı hedefler toplantısındaki açıklamalarına ilişkin konuşan Gürer, şunları söyledi:
"Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Suriye'nin üretim ihtiyaçlarını tespit ederek destek olacaklarını ve 14 kişilik bir ekiple çalışmalarda bulunduklarını belirtti. Ayrıca eylem planı hazırladıklarını duyurdu. Tarımsal üretim konusunda, hem bitkisel üretimde hem de hayvansal üretimde ihtiyaçları tespit ederek mutlaka onların yanında olacaklarını ifade etti. Bakan, daha önceki bakanlar gibi Türkiye'deki hayvancılıkla ilgili sorunlar için 3 yıllık bir süre istedi. 3 yılın sonunda Türkiye'nin hayvan ithal etmeyeceğini belirtti. Ancak daha önceki süreçte de bakanlar benzer açıklamalar yapmış, fakat o süreler geldiğinde hayvan ithalatı devam etmiştir. Türkiye, 2010 yılından beri hayvan ithalatını durmadan sürdürmektedir.”
- BAKANLAR GİDİYOR İTHALAT SÜRÜYORGürer, Tarım ve Orman Bakanlığına her gelen bakanın görevlerine başladıklarında genelde 3 yıllık bir hedef açıkladığını vurgulayarak, "Ancak bakanların görev süreleri uzun olmuyor; bakanlar gidiyor, ithalat devam ediyor. Son iki yılda 1 milyon 200 bin baş hayvan ithal edildi. Canlı hayvan, et ve yem ithalatı bu iktidar döneminde adeta patladı. 2010-2024 yılları arasında, 11 milyar 357 milyon 207 bin dolar canlı hayvan ve et ithalatına ödeme yapıldı. İthalat başladığında etin kilosu 12 lirayken, karkas etin kilosu bugün kesimhanelerde 400 liraya, rafta ise bunun iki katına ulaştı." dedi.
Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın daha önce Sudan, Nijer ve Venezuela ile tarım alanında anlaşmalar yaparak, TİGEM'i bu konuda yetkilendirdiğini ancak bu süreçlerin de beklenen başarıyı sağlayamadığını kaydetti.
2025 yılının zor geçeceğini belirten Gürer, "Dünyada son aylarda emtia fiyatlarında önemli artışlar yaşanıyor. Ülkemiz yem ve gübrede dışa bağımlıdır. Bu nedenle, yurt dışındaki yem ve gübre fiyatlarındaki artış, ülkemizdeki yem ve gübre fiyatlarına aynen yansımaktadır ve yansıyacaktır. Son bir ayda özellikle gübre fiyatı ciddi anlamda arttı. Geçtiğimiz yılın son aylarında başlayan bu fiyat artışı devam ederse, çiftçilerin gübreyi yeterli ölçüde kullanabilmeleri olası değildir.” diye konuştu.
Gürer, girdi maliyetlerinin sürekli arttığını ve bunun da çiftçilerin üretim yapabilmesini zorlaştırdığını ifade ederek, "Gübre, tohum, tarım ilaçları, işçilik, tarla kirası, mazot, nakliye, elektrik, su, araç ekipman ve diğer giderlerdeki artış, çiftçilerin üretim yapabilmesini zorluyor" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Suriye'deki üretim ihtiyaçlarını tespit ederken, Türkiye'nin mevcut durumunu daha kapsamlı bir şekilde ele alması gerektiğini belirten Gürer, şöyle devam etti:
"Gübre ve yem gibi temel girdilerde sübvansiyon uygulanmalıdır. yüzde 50'sini Bakanlık, yüzde 50'sini çiftçi ve besici karşılamalıdır. Ayrıca akaryakıt ve tarım kesimiyle ilgili özel düzenlemeler yapılması da gerekir. Akaryakıtta tarım kesimi için verilen mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır. Mazotta çiftçiye destek verirken üç katı vergi alınıyor."
Yorumlar
Kalan Karakter: