CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün daha verimli ve sürdürülebilir hale getirilmesi, gıda israfının önlenmesi amacıyla Meclis araştırmas istedi.
Gürer, yaptığı açıklamada, gıda israfının, Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de önemli bir sorun teşkil ettğini belirterek, bu sorunun sadece ekonomik kayıplarla sınırlı kalmadığını, çevresel etkileri ve tarım sektörüne verdiği zararların da oldukça büyük boyutlarda olduğunu kaydetti.
Ekmeğin israfının yalnızca ekmeği üreten tarım işçisinin, çiftçinin ve bakkalın kaybı olmayacağını vurgulayan Gürer, aynı zamanda buğdayın üretiminde kullanılan su ve enerji kaynaklarının da israfı anlamına geldiğini bildirdi.
Gıda israfının büyük bir kısmının hanelerde, restoranlarda ve perakende sektöründe meydana geldiğine dikkati çeken Gürer, şöyle devam etti:
"Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporuna göre, dünya çapında gıda israfının yüzde 61’i hanelerde, yüzde 26’sı gıda hizmeti veren yerlerde ve yüzde 13’ü perakende sektöründe gerçekleşmektedir. Bu oranlar, tarım üretiminin değer kaybetmesine ve ekonominin verimsiz kullanılmasına neden olmaktadır. Hanelerde yapılan gıda israfları, genellikle tüketici alışkanlıklarının, yanlış satın alma ve tüketim planlamasının bir sonucudur. Aynı şekilde, restoranlar ve perakende sektöründe ürünlerin fazla üretilmesi veya son tüketim tarihlerine yaklaşan gıdaların atılması da önemli bir kayıp yaratmaktadır."
Tarım ürünlerinin, hasat edildikten sonra uygun koşullarda saklanmaması, nakliye sırasında yaşanan sorunlar ve ürünlerin işleme aşamasındaki kayıpların da gıda israfına neden olduğunu belirten Gürer, "Türkiye’de her yıl milyonlarca ton gıda üretimi yapılmasına rağmen, bu gıdaların büyük bir kısmı tüketiciye ulaşmadan kaybolmaktadır. Bu kayıplar sadece gıda üreticisinin değil, aynı zamanda tarım sektörüne dayalı istihdamın da azalmasına yol açmaktadır." ifadesini kullandı.
Gıda israfının tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini ve çevresel zararlarını göz önünde bulundurarak, mevcut yöntemlerin eksikliklerinin tespit edilmesi, gıda israfının sebeplerinin derinlemesine incelenmesi, özellikle üretim aşamasındaki kayıpların ve gıda tedarik zincirindeki verimsizliklerin ele alınması, gıda israfının önlenmesi için etkili kamu politikalarının ve farkındalık artırıcı eğitim programlarının yaygınlaştırılması gerektiğini bildiren Gürer, şunları kaydetti:
"Tarım sektörünün daha verimli ve sürdürülebilir hale getirilmesi; çevresel zararların önlenebilmesi; tarım sektörüne olan bağımlılığımızın daha verimli bir hale getirilmesi, kaynaklarımızı daha etkin kullanmamıza ve ekonomiye değer katmamıza olanak sağlayacaktır. Daha adil, sürdürülebilir ve çevre dostu bir toplum için bu konuda Anayasa’nın 98, İçtüzük’ün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ederim."
Yorumlar
Kalan Karakter: