CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) yaptığı değerlendirmelere atıfta bulunarak, dünyada gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının Türkiye’ye de yansımalarının olacağını söyledi.
Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Türkiye’nin bir tarım ihracatçısı olduğu yönündeki açıklamalarına dikkati çekerek, "Türkiye tarımda bazı ürünlerde ihracatçı bir ülke olsa da temel gıda ürünlerinde ithalatçı konumundadır" dedi.
Türkiye'nin fındık, kayısı, narenciye ve domates gibi ürünlerde ihracatçı konumunda olduğunu dile getiren Gürer, temel gıda ürünlerinin önemli bir kısmında ise ithalata bağımlı hale gelindiğini aktardı.
Ayçiçeği üretiminde Türkiye’nin kendi kendine yeterlilik oranının sadece yüzde 52 olduğuna dikkati çeken Gürer, "Ürettiğimiz kadar tüketiyoruz ve neredeyse aynı miktarda ürünü ithal ediyoruz. Bitkisel ham yağ açığımız önemli ölçüde yurt dışından ithal ürünlerle kapatılıyor. Bakanlık verilerine göre, pirinçte yüzde 75, kuru fasulyede yüzde 92, mısırda yüzde 86, soya fasulyesinde ise yalnızca yüzde 5,2 kendi kendine yeterlilik seviyesi oranlarındayız. Bu durum Türkiye’yi ithalatçı bir ülke haline getirdi" diye konuştu.
Kırmızı mercimeğin anavatanı olarak bilinen Türkiye’nin yeterlilik oranının yüzde 86 seviyesine düştüğünü belirten Gürer, buğdayda yüzde 96, arpada ise yüzde 90 oranında yeterlilik sağlanmasına rağmen ithalatın devam ettiğini aktardı.
Pamuk ithalatının ise 912 bin tona ulaştığını ifade eden Gürer, "Bu tablo, Türkiye’nin temel gıda ürünlerinde dışa bağımlılığını açıkça ortaya koyuyor. 21 üründe arz açığı Bakanlık verilerinde de yer alıyor" dedi.
Gürer, tarımsal desteklerin artırılmasının ve üretim alanlarının genişletilmesinin Türkiye’yi kendi kendine yeterli bir ülke haline getireceğini vurgulayarak, "Aksi takdirde dışa bağımlılık artacak, fiyatlar yükselmeye devam edecek ve üretici ile tüketici arasındaki makas daha da açılacaktır.” ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: