CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, masa başında hazırlanan raporlarda çiftçinin mutlu anlatıldığını vurgulayarak, “Oysa alana gelindiğinde çiftçi mutlu değil. Niye mutlu değil? Kazanamadığı için mutlu değil.” dedi.
Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kayı köyünde domates üreticileri Alpay Demirhan ve Kemal Özcan ile görüştü, sorunlarını dinledi.
Domates üreticisi Alpay Demirhan, domates fidesinin tanesini 3 liradan aldığını, örtü altı domates yetiştiriciliği yaptığını belirterek, gübre, mazot ve ilaç girdileriyle 1 dekar alanın 20 bin lira masrafı olduğunu söyledi.
Çok zor tarım işçisi bulduklarını dile getiren Alpay Demirhan, “Şimdi bu işçi benim 12-13 senelik arkadaşım. Eğer olmasa bu işçiyi ben bulamam. Ama bu arkadaşla 12-13 senedir merhabamız var, gelip çalışıyor bizimle. 100 dekara yakın alan ektim.” dedi.
Demirhan 42 liraya mazot aldıklarını belirterek, şu anda ekim döneminde günlük 7-8 bin liralık mazot kullandığını söyledi.
Üretici Kemal Özcan da üreticinin para kazanması için ürününü satabilmesi gerektiğini ancak geçen sene yaşanan sorunların bu yıl da tekrar etmesi durumunda üreticinin kazanç sağlayamayacağını belirterek, “Bozum zamanında, eğer piyasa düzgün olursa para kazanılıyor . Eğer piyasa düzgün olmazsa çok sıkıntı çekiyoruz. Eğer mallarını satabilirlerse, ellerinde kalmazsa, geçen sene mesela arkadaşlar buradaki salça fabrikasına 3,5 liraya ürün verdi, sonra 1 liraya düştü. Sonra da almadılar, kapattılar alımı. Dünya kadar da mal yerde kaldı. Ama satılırsa para kazanırdı.” diye konuştu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de araştırmalara göre, ülkede çiftçilerin ortalama yaşının son 3 yılda 51’den 53’e yükseldiğini ifade ederek, “Çiftçilik yapanlar genelde orta yaşta olanlar, gençler tarıma girmiyor. Kırsalda da yaş ortalaması 60’a dayandı. Köydeki nüfusun ortalaması 60, çiftçinin ortalaması 54. Burada tarımla uğraştıklarında para kazanırlarsa ekime daha istekli oluyorlar. Aksi takdirde üretimden uzaklaşıyorlar.” dedi.
Çiftçilerin bankalara ve şahıslara 700 milyar lira civarında borçlandığını vurgulayan Gürer, şunları söyledi:
“Girdi maliyetleri artıyor, gübresi, ilacı, tohumu, mazotu… Mazottan ÖTV ve KDV kaldırılsa çiftçiye can suyu olacak. Tarım bu ülke için önemli. Tarımla uğraşan kesimlerin en büyük sorunlarından biri, kendilerini anlayan bir bürokrasi kesiminin olmaması. Ondan dert yanıyorlar, çünkü masa başında hazırlanan raporlarda çiftçi mutlu diye anlatılıyor. Oysa alana gelindiğinde çiftçi mutlu değil. Niye mutlu değil? Kazanamadığı için mutlu değil.”
CHP’li Gürer, “Çiftçi umutla ekimini yapıyor. Bu bölgede de ekim gerçekleşmiş durumda. Burada da olması gereken, çiftçi ürettikten sonra ürünü tarlada kalmamalı. Bununla ilgili çiftçiye destek verilmeli, bırakılmamalı. Devlet çiftçiye sahip çıkmalı.” dedi.