CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımsal girdi maliyetlerindeki artışın çiftçiler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, çiftçilerin bu yıl da ürettikleri ürünlerden para kazanamadığını belirtti.
Gürer, yaptığı açıklamada, özellikle tohum, gübre ve mazot fiyatlarındaki artışların çiftçilerin üretim yapmasını zorlaştırdığını ve verilen desteklerin yetersiz kaldığını vurguladı.
Tarımsal girdi fiyat endeksine göre son bir yılda girdi maliyetlerindeki artışın yüzde 42,52’ye ulaştığını aktaran Gürer, "Buna karşılık buğday için yüzde 12, arpa için yüzde 3, şeker pancarı için yüzde 28 oranında fiyat artışı yapıldı. Bu oranlar, girdi maliyetlerindeki artışın yarısının bile altında kalıyor. Buğday üreticisi, geçen yıl 8 liradan sattığı ürünü bu yıl da aynı fiyata sattı. Ancak buğday tohum fiyatı 21 liraya çıktı. Geçen yılın fiyatıyla aynı ürünü satan çiftçi, bu yıl tohum için iki katı para ödemek zorunda kaldı.” diye konuştu.
Gübre fiyatlarındaki artışın da dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirten Gürer, şöyle devam etti:
"DAP gübrenin tonu yılbaşında 18 bin 350 liraydı, şu anda 23 bin 500 lira. Çiftçi, bu gübreyi bayiden almak istediğinde fiyat daha da artıyor. Ne zaman çiftçinin ihtiyacı olan bir gübre olsa, o gübrenin fiyatı artırılıyor. Diğer gübrelerin fiyatı düşük gösterilerek, genel artış daha düşükmüş gibi yansıtılıyor. Örneğin, üre gübrede fiyat artışı da yılbaşına göre büyük bir artış gösterdi. Üst gübrenin tonu yılbaşında 12 bin 600 lirayken şimdi 15 bin 250 lira."
Girdi maliyetlerindeki artışın sadece tohum ve gübreyle sınırlı olmadığını ifade eden Gürer, mazot zamlarının ve tarım ekipman giderlerinin de çiftçileri zor durumda bıraktığını belirterek, "Mazota yapılan zamlar durmuyor. Traktör giderleri de çiftçiyi zorluyor. Tarımsal girdilerdeki bu kontrolsüz artış, üretimi giderek daha da zorlaştırıyor,” dedi.
Gürer, artan maliyetler ve yetersiz destekler nedeniyle çiftçilerin üretim yapma motivasyonunun düştüğünü vurgulayarak, "Eğer bu sorunlara acil ve kalıcı çözümler üretilmezse, tarımsal üretimde ciddi bir azalma yaşanabilir. Bu da hem çiftçiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkiler. Çiftçilerimizin bu zorlu koşullarda ayakta kalabilmesi için girdi maliyetlerini azaltacak ve üretimi teşvik edecek düzenlemeler acilen yapılmalıdır.” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: