Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımda yaşanan sorunların daha da derinleşeceği uyarısında bulundu.
Gürer, yaptığı açıklamada, çiftçilerin borç yüküne dikkati çekerek, “2025 yılında çiftçilerimiz bankalara 784 milyar lira kredi borcuyla girdi. Piyasaya olan borçlarıyla bu rakam 800 milyarın üzerinde. 2 milyon 300 bin civarında ÇKS’ye kayıtlı çiftçimiz var. Borçlu olmayan çiftçimiz yok.” dedi.
Bu tabloya rağmen, iktidarın tarım kesimine yönelik yeterli desteği sağlamadığını belirten Gürer, Tarım Kanunun 21. maddesine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Tarım kanunun 21. maddesine göre milli gelirin yüzde birinin çiftçiye verilmesi gerekiyor. 2025 yılı için bu destek 615 milyar lira olmalıydı. Oysa çiftçiye ayrılan destek 135 milyar lirada kaldı. Cumhurbaşkanlığı verilerine göre tarımsal destekleme bütçesinde mazot için 20 milyar lira ,gübre için 8 milyar 281 milyon lira, sertifikalı tohum ve fidan kullanımı için 2 milyar 352 milyon lira, fındık için 901 milyon lira, çay budama tazminatı ve masrafları için 2 milyar lira, fark ödemesi için hububat ve bakliyata 32 milyar 489 milyon lira, çay için 2 milyar 500 milyon lira, arz açığı olan ürünler kütlü pamuk, dane zeytin, ayçiçeği, soya fasulyesi, kanıka, dane mısır, aspir için 7 milyar 337 milyon lira ,hayvancılık destek ödemeleri için 27 milyar150 milyon lira ve diğer desteklerle 135 milyar lira 2025 yılında bütçeden destek verilmesi planlandı."
- BUZAĞI DESTEĞİNE 50 KİLO YEM ALINAMIYORDestekler zamanında verilmediği gibi çiftçi ve besici için bölündüğünde düşük rakamlar ortaya çıktığını dile getiren Gürer, "Buzağı için verilen desteğe 50 kilo süt yemi iki torba dahi alınamıyor. Toplama rakamlar dağılınca anlamlı olmuyor. Ağustos 2024 hasatı biten buğday desteği daha verilmedi. 2025 yılı mart ayında verileceği söyleniyor. Bu durumda destekte enflasyonla eriyor ve destek bir fayda sağlamıyor" dedi.
- MAZOTTA DESTEKTEN ÇOK VERGİ ÖDENİYORGürer, çiftçilere yönelik mazot desteğinin de yetersiz olduğunu vurgulayarak, "2025 yılında bütçeden çiftçiye yalnızca akaryakıttan verilen destek 20 milyar lira. Yani mazot desteği 20 milyar lira. Oysa ÖTV ve KDV olarak çiftçiden bunun iki katından fazla vergi alınıyor. Çiftçi diyor ki bize 20 milyar lira mazot desteğini vermeyin. Mazotta ÖTV ve KDV’yi kaldırın. Yılda ortalama 3-3,5 milyar litre tarım kesimi mazot tüketiyor, 50 milyara yakın vergi ödüyor. Böyle olunca mazottaki destek de destek anlamına gelmiyor.." diye konuştu.
Gübre fiyatlarındaki artışın durmadığını dile getiren Gürer, "Hayvancılık yapanlar da yeme sürekli zam geliyor olmasından dertliler. Et ve süt besicisi yem fiyatları sübvanse edilip, ithal yerine yerli hayvancılığı geliştirilmesi sağlanmadıkça sorunlar bitmez, et ucuzlamaz böyle giderse sütte de sorunlar katlar. Olan hayvancılık yapan ile rafta ürün alana olur” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: