CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve KöyişleriKomisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de yaban hayvan kaçakçılığı ve av turizmi uygulamalarına dikkati çekerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yazılı soru önergesi verdi.
Gürer'in basın biriminden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliği ve stratejik konumu nedeniyle yasa dışı hayvan ticaretine dikkati çeken Gürer, son yıllarda gerçekleşen kaçakçılık vakalarından av turizmine Bakan Yumaklı'ya sorular sordu.
Ömer Fethi Gürer'in soru önergesinde şu sorular yer aldı:
- Son beş yılda Türkiye genelinde tespit edilen yasa dışı hayvan kaçakçılığı vakalarının toplam sayısı nedir?
- Son beş yıl içinde yasa dışı hayvan ticareti suçlamasıyla yakalanan kişilerin yıllara göre sayısal dağılımı nasıldır? Bu suçlan işleyen kişiler içinde yabancı uyruklu kişilerin sayısı kaçtır?
- Bu kişilere uygulanan cezai işlemler nelerdir?
- 2023 ve 2024 yıllarında Türkiye'ye sokulmak istenen veya Türkiye'den kaçırılmak istenen yaban hayvanların türlerine göre sayısal dağılımı nasıldır?
- Hayvan kaçakçılığında en yaygın olarak kullanılan ulaşım yolları nelerdir? (Örneğin, hava yolu, kara yolu, deniz yolu vb.)
- Hayvan kaçakçılığı vakalarının en yoğun yaşandığı iller hangileridir?
- Ülkemizde yaban hayvanlarının ücret karşılığında yabancı ülke avcılarına vurdurulmasına olanak tanıyan av turizmi uygulaması devam etmekte midir?
- Yılda kaç yaban hayvanının av turizmi kapsamında vurulmasına izin verilmektedir?
- Niğde Aladağlar'da son beş yılda kaç yaban keçisi, av turizmi kapsamında yabancı avcılara ücret karşılığında vurulmasına izin verilmiştir?
- Bu süreçte ne kadar ücret alınmıştır? Niğde Aladağlar'da mevcut yaban keçisi varlığı bilinmekte midir?
- Ülke genelinde bir yılda av turizmi kapsamında vurulan yaban keçisi sayısı kaçtır?
- Av turizmi için ülkemize gelip izinli avlanma yapan turistlerin ülkelere göre sayısal dağılımı nasıldır?
- Avlanmadan alınan toplam ücret ne kadardır ve bu gelirler nerelerde kullanılmaktadır?"
- TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI’NIN YANITLARI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine verdiği yanıtta, son beş yılda Türkiye'de tespit edilen biyokaçakçılık vakalarında 10 yabancı uyruklunun yakalandığını ve bu kişilere 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesi gereğince idari para cezası uygulandığını belirtti.
Biyokaçakçılık vakalarının en yoğun görüldüğü iller arasında İstanbul, Antalya, İzmir, Edirne, Hatay, Mersin, Adana, Artvin, Gümüşhane ve Kars'ın öne çıktığını ifade eden Bakan, hayvan kaçakçılığında kara, hava ve deniz yollarının en sık kullanılan ulaşım yolları olduğunu dile getirdi.
Yumaklı'nın açıklamasında dikkat çeken bir diğer nokta ise 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin biyokaçakçılık verileri oldu. Yumaklı, "2023 yılında ülkemizden kaçırılmak istenen yaban hayvanlarına ilişkin herhangi bir vaka bulunmamakla birlikte, 2024 yılında dört vaka tespit edilmiştir. Akrep, tarantula, örümcek türleri ile sincap gibi canlılar yurt dışına çıkarılmak istenirken, arazide izinsiz olarak toplanan kelebekler ve böcekler kontrol sırasında yakalanmıştır" ifadelerini kullandı.
Gürer, Bakan Yumaklı'nın soruların önemli bölümüne yanıt vermediğini belirterek, şunları kaydetti:
"Özellikle kamuoyuna yansıdığında tepki oluşturacak sorulara yanıtsız bırakıldı.Şeffaflıkla yanıt verilmesi sürecin sorunları ve yanlış uygulamaları göstereceği için Bakan bu yanıtlardan kaçınmıştır.Yaban hayvanları av turizmi kapsamında yurt dışından gelen avcılara ücret karşılığı vurduruluyordu. Dağ keçileri bu bağlamda öncelikle avlanan hayvanlardı. Geçmişte kaç adet vuruldu? Ne kadar ücret alındı? Açıklanıyordu. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile açık ve anlaşılır yanıtlar verilmiyor."
Yorumlar
Kalan Karakter: