CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TÜİK verilerine göre 2024 yılında bitkisel üretimin artış gösterdiği bazı ürünlerde, özellikle sebze ve meyve üretiminde önemli bir artış tahminine rağmen, bu durumun vatandaşın cebine yansımadığını ifade etti.
Gürer, yaptığı açıklamada, bu yılın bitkisel üretiminde hububat ürünlerinde düşüş yaşanırken, sebze ve meyve üretiminde kısmi bir artış meydana geldiğini belirtti.
Bu artışın, plansızlık ve düşük alım fiyatları nedeniyle doğrudan tüketiciye ulaşmadığını vurgulayan Gürer, "Tarla da kalan ürünler, üreticinin işçilik ve gider maliyetlerini karşılayamaması nedeniyle toplanmadı. Sonuçta, tarlada üretim artarken bu artış vatandaşa ucuz ürün olarak yansımadı." ifadesini kullandı.
Gürer, hasat dönemi sona erdikten sonra sera ürünlerine geçildiğini ancak fiyatlarda ciddi bir artış yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Eğer o dönemde sebze ve meyve işlenerek dondurulmuş veya katma değerli ürüne dönüştürülmüş olsaydı, fiyat artışları bu kadar hızlı olmayacaktı. Tarlada 3 liraya satılan patates şu anda markette 19 liraya satılıyor. Ürün depolarda beklerken, üretici kazanmıyor, tüketici ise pahalı ürün almak zorunda kalıyor. Bu sadece patatesle sınırlı değil, sebze ve meyve fiyatlarında da benzer bir artış yaşandı."
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle kışlık sebzelerin fiyatlarının, vatandaşın alım gücünü aşan seviyelere yükseldiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Domates, salatalık, patlıcan ve kabak gibi ürünler, her geçen gün daha yüksek fiyatlarla raflardaki yerini almakta. Emekli ve asgari ücretli vatandaşlarımız, artık istediği her ürünü alabilecek durumda değil.
İthal edilen ürünler, raflardaki ürünlerin fiyatının düşmesini sağlamıyor, aynı fiyatla satılıyor. Piyasayı dengelemek yerine ithalat yoluyla aracılar kazanç sağlıyor. Ancak bu durumun sonunda olan vatandaşa oluyor.
Üreticinin girdi maliyetleri sübvanse edilmeli, fiyatlar dengelenmeli ve vatandaşın alım gücü göz önünde bulundurulmalı. İthalatla piyasayı dengelemek yerine, yerli üretime dayalı politikalar izlenmeli"
Yorumlar
Kalan Karakter: