CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında bir emekli bayram ikramiyesi ile 20 Ramazan kolisi alınırken, bugünkü ikramiyenin karşılığının sadece 5 ramazan kolisi olduğunu söyledi.
Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Tarım Kredi Kooperatiflerinin işleyişindeki sorunlara dikkati çekerek, çiftçilere yüksek faiz uygulandığını ve kooperatiflerin asıl amacından uzaklaştığını belirtti.
Tarım Kredi Kooperatiflerinin Cumhurbaşkanı tarafından kamuya ait bir kuruluş gibi lanse edildiğini vurgulayan Gürer, bu durumun kamuoyunun dikkatini kooperatiflere çevirdiğini ifade etti.
Tarım Kredi Kooperatiflerinin 4 bin 300’e yakın market açtığını anlatan Gürer, "Ancak bu yapının işleyişi, çiftçilere olan katkısı ve kredi uygulamaları sorgulanmalı. Kooperatif, kendi resmi sitesinde bir çiftçi kuruluşu olarak tanıtılıyor. 800 bin ortağı bulunan ve çiftçilere farklı ürünleri temin eden bir yapıdan bahsediyoruz, ancak işleyişte ciddi sorunlar var" dedi.
Ramazan ayının 1 Mart itibarıyla başlayacağını hatırlatan Gürer, marketlerde satışa sunulan gıda kolilerinin fiyatlarına da dikkati çekti.
Gürer, bu kolilerin çiftçilere ve tüketicilere nasıl bir fayda sağladığının sorgulanması gerektiğini belirterek, "Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiyi destekleme amacıyla kurulmuş bir yapı olduğunu unutmamalıyız. Ancak mevcut uygulamalar ne çiftçiye ne de tüketiciye yeterince fayda sağlıyor” diye konuştu.
"Cumhurbaşkanı için gidilip alışveriş yapılacak bir nokta olarak gösterilen bu marketlerin, kamunun müdahalesi olmadan tamamen ticari rekabet mantığıyla işletildiği ortada" ifadesini kullanan Gürer, ayrıca, 500 milyon liralık tabela değişimi, mağaza dekorasyonları için yapılan harcamalar ve Pazarlama ve Marketçilik A.Ş.’de yaşanan yolsuzluk iddialarının kamuoyuna yansıdığını hatırlatarak, bu durumun ciddi soru işaretleri yarattığını söyledi.
Ramazan ayının, dayanışma ve yardımlaşmanın en yoğun yaşandığı zamanlardan biri olduğunu vurgulayan Gürer, şöyle konuştu:
"Tarım Kredi marketlerinde satılan Ramazan kolilerinin fiyatları, geçmiş yıllara göre ciddi oranda artmıştır.. 2018 yılında 49 liraya satılan bir Ramazan kolisinin fiyatı, 2025'te 529 liraya ulaşmıştır. Ramazan kolilerinin içerikleri, yoksul vatandaşlar için bir umut ışığı gibi sunuluyor ancak gerçekler bambaşka bir tablo çiziyor. Kolilerde kırmızı et, süt ürünleri, sebze, hatta ramazan ayında tercih edilen hurma ve ekmek gibi temel ihtiyaç maddeleri bile bulunmamaktadır. İçerikte yer alan birkaç temel gıda ürünü ise bir ailenin yalnızca iki günlük ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir. Kolinin içinde 1 litre ayçiçek yağı, 500 gram çay, 2 paket 500 gramlık makarna, 1 kilogram nohut, 1 kilogram kırmızı mercimek, 1 kilogram pilavlık pirinç, 1 kilogram bulgur, 1 kilogram şeker, 1 kilogram un, 850 gram salça, 2 paket çorba ve 1 paket tuz bulunuyor."
Gürer, "2018 yılında bayram ikramiyesi bin liraydı ve bu parayla 20 Ramazan kolisi alınabiliyordu. 2025 yılında bayram ikramiyesi 3 bin lira ancak şimdi sadece 5 koli alınabiliyor. Bu, alım gücünün ne kadar düştüğünü açıkça gösteriyor. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda verilen ikramiyelerin asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini defalarca dile getirdik ancak bugüne kadar bu gerçekleşmedi. Görünen o ki, bayram ikramiyesinin Ramazan kolisi karşısındaki alım gücü tamamen ortadan kalktı.” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: