1. Haberler
  2. Yan Manşet
  3. CHP’li Gürer: “Besici de kasap da tüketici de et fiyatlarından dert yanıyor”

CHP’li Gürer: “Besici de kasap da tüketici de et fiyatlarından dert yanıyor”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman, Köy İşleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, karkas ette kesimhane fiyatlarında Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin artışa gideceğini açıklamasının, tüketiciye ulaşan et ve etten mamul ürünlerde fiyat artışına yol açacağını söyledi.

Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, et fiyatlarındaki artışın girdi maliyetlerindeki yükselmeden kaynaklandığını ve besicilerin hayvancılığı sürdürebilmeleri için fiyat artışına gitmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Et ve Süt Kurumu’nun piyasayı dengelemede yetersiz kaldığını vurgulayan Gürer, şöyle konuştu:

“2023 yılında, 2022’ye göre et fiyatları yüzde 128 artış göstermişti. 2023 yılında karkas dediğimiz kemikli et dana 198 lira, kuzu 190 liraydı. 2024 yılının Ocak ayında kombine ve kesimhane fiyatı, Et ve Süt Kurumu hariç, dana 265 lira, kuzu 281 lira olarak gerçekleşti. Bugün açıklanan kesimhane fiyatı dana için 332 lira, kuzu için 389 lira olarak duyuruldu. Et ve Süt Kurumu dahil edildiğinde dana kilo fiyatı 323 lira, kuzu kilo fiyatı ise 364 lira olarak oluşuyor. Bu fiyatın rafa yansıması en az yüzde 30-40 artışlarla gerçekleştiği için şu anda marketlerin ve büyükşehirlerdeki kasapların reyonlarındaki fiyatlar kısa süre içinde değişkenlik gösterecektir.”

Gürer, “Besici de kasap da tüketici de et fiyatlarından dert yanıyor.” ifadesini kullandı.

Artan yem fiyatlarının hayvancılığı zorlaştırdığına dikkati çeken Gürer, “Besi yemi, yemlik arpa, buğday kepeği, ayçiçek tohum küspesi, buğday samanı, mısır silajı sürekli zamlandığı için et fiyatlarındaki artış devam edecektir. Hayvancılıkta giderlerin yüzde 70’i yemdir. Buna ahır giderleri, elektrik, mazot ve işçilik eklenince besi maliyeti yükseliyor. Maliyetlerin artması doğal olarak kesime giden hayvanın fiyatında da artışı beraberinde getiriyor. Yem fiyatlarındaki artış, ahır giderlerinin artması, veteriner ve aşı giderleri, işçilik ve çoban maliyetlerinin artması devam ederse et fiyatlarında daha da artış yaşanacaktır.” dedi.

– “SÜTTEN KAZANAMAYAN İNEĞİNİ KESİME VERİYOR”

Mera hayvancılığının ülkede bittiğini, hayvanların 12 ay kapalı beslendiğini belirten Gürer, “Para kazanamadıkları takdirde hayvanlarını kesime götürüyorlar. Süt inekleri dahi süt para etmeyince kesime gitti. Süt fiyatları litresi 14,65 kuruş olarak Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklansa da bizim bölgemizde farklı yerlerde süt 11-12 liradan alınıyor, bu yüzden süt inekleri kesime gidiyor. Süt ineği ve gebe ineğin kesime gitmesi, en az üç yavrunun doğumunun da ortadan kalkması demektir.” diye konuştu.

Gürer, ithal hayvanla sorunun çözülemeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Fiyatlar artar ve bu artış tüketiciye kat be kat yansır. Kısa süre içinde etin raftaki fiyatının artması demek, Et ve Süt Kurumu’nun piyasayı dengelemek için ithal et getirmesi, emeklinin ve dar gelirlinin yine kuyruklara girmesi demektir. Et ve Süt Kurumunda emekliler, asgari ücretliler ve dar gelirliler kuyruklara giriyor çünkü et kısa sürede tükeniyor. Böyle giderse et fiyatları artacak, emekli raftaki ete ancak bakacak. Tükenmemesi için emeklilere uygun fiyatla ürün sağlamak kamunun görevidir. Gelir-gider dengesinde vatandaşların protein içeren et ve süt ürünlerine erişememesi, sağlık açısından da ileriki aşamada problemlere yol açacaktır. Bu bağlamda üreticinin, besicinin maliyet girdilerindeki artışla ortaya çıkan fiyat artışının raftaki ürüne yansıması, sorunların daha da katlanmasına yol açacaktır.”

Kasaplar da et fiyatı artışından şikayetçi olduğunu dile getiren Gürer, “Satışlarının azaldığını, kira, işçilik, nakliye, elektrik ve diğer dükkan giderlerinin artması nedeniyle kazanamadıklarını söylüyorlar. Gidişat iyi değil. Türkiye’nin kendi kendine yeterliliği sağlanmadan, ette, sütte ve gıda ürünlerinde sağlıklı bir geleceği konuşmak zor. İktidarın tarımda uyguladığı yanlış politikalar her kesimi sorunlu kıldı. Yoksul kesimlerin ete erişimi giderek zorlaşıyor. Yemde yüzde 50 destek sağlamalı. Yem fabrikaları kurarak yerli yem üretimi hayata geçirmeli.” ifadesini kullandı.

 

CHP’li Gürer: “Besici de kasap da tüketici de et fiyatlarından dert yanıyor”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.