CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman veKöyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçinin 1 kilogram buğdayını 9 liradan sattığını belirterek, bir simidin ise 25 liraya varan fiyatlardan alıcı bulduğunu söyledi.
Gürer, TBMM'deki basın toplantısında, tarım alanlarının daralması ve tarımsal üretimde yaşanan sorunlara dikkati çekti.
2002 yılında 26 milyon 579 bin hektar olan tarım alanlarının, 2023 yılında 23 milyon 842 bin hektara gerilediğini belirten Gürer, "Bu sadece bir istatistik değil; tarımsal geleceğimizin tehdit altında olduğunun göstergesidir." dedi.
Gürer, tarımsal üretimin zor olduğunu, çiftçinin, bu işten para kazanamazsa bu işi sürdüremeyeceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Yıl boyunca yaptığı masraf, çaba ve çalışmaya rağmen emeğinin karşılığını alamıyor. 1 kilogram buğdaydan 800 gram un elde ediliyor. Bu undan 8 adet simit üretiliyor. Bugün bir simit 25 liraya kadar satılıyor. Çiftçi ise buğdayını 8-9 liraya satmak zorunda kalıyor. Bu durum, üreticinin ne kadar sahipsiz bırakıldığının bir göstergesi. Herkes yaptığı gideri fiyatına eklerken, çiftçi bunu yapamıyor. Bu da çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor."
Tarım sektöründeki borçlanmanın giderek arttığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, çiftçinin mali yükümlülükleri altında ezildiğini belirterek, “Tarım sektörünün bankalara ve finans kuruluşlarına toplam kredi borcu 784 milyar TL’yi aştı. Bunun 3,4 milyar TL’si takibe düşmüş durumda. Çiftçiler, ekim yapabilmek için gübreyi, ilacı ve tohumu borçlanarak alıyor." dedi.
Gübrede dışa bağımlılığın üretim maliyetlerini artırdığına dikkait çeken Gürer, 2023 yılında ithal edilen gübre için 323 milyon dolar ödendiğini hatırlatarak, "Gübrenin büyük kısmı ithal ve bu durum, fiyatların kontrol edilememesinin temel nedenlerinden biri. Bu konuda yerli üretim teşvik edilmeli, dışa bağımlılığı azaltacak politikalar geliştirilmelidir." diye konuştu.
Gürer, gübre ve yem fiyatlarının çiftçilere en az yüzde 50 oranında sübvanse edilmesi gerektiğini belirterek, "Üreticinin yükünü hafifletmek için alım garantili üretim modeli devreye alınmalı. Taban fiyat uygulamasına yeniden geçilmeli ve çiftçilere yönelik destekler artırılmalı. Aksi halde üretici üretimden çekilir, bu da gıda güvenliğimizi tehlikeye atar." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: